Nyt

I de seneste ni måneder har 38 ud af 58 mistænkte for terror i Europa været teenagere. Terrorgrupper rekrutterer yngre og yngre, og der er blevet fremsat trusler mod OL, rapporterer CNN.

IS gør, hvad banderne i Sverige gjorde: Rekrutterer unge mennesker. Det er lettere for dem at gå under myndighedernes radar.

Der er voksende bekymring for potentialet i terrorgruppen IS og dens afghanske og pakistanske gren, ISIS-K. Især op til OL i Paris er frygten vokset for, at terrorgrupper har fået større indflydelse i Europa.

Peter Neumann er forsker i radikalisering og politisk vold, ved Kings College i London. Han fortæller CNN , at de seneste tal fra Europol viser, at antallet af angreb og planlagte angreb, er mere end firedoblet siden 2022.

ANNONSE

Flere og flere af dem, der rekrutteres, er unge mennesker under 20 år. Et flertal af dem, der er blevet arresteret, for enten at udføre eller planlægge terrorisme, har for nylig været teenagere.

Rekruttering på Tiktok

Neumann siger, at grupper som ISIS-K målrettet rekrutterer unge mennesker via sociale medier som Tiktok. Han siger, at det er gennemtænkt, selv om mange af teenagerne er umodne og ubeslutsomme.

»Hvem ser på en 13-årig som en terrorist?« spørger Neumann.

Han siger, at den centralasiatiske gruppe ISIS-K, som stod bag angrebet på en koncertsal i Moskva sidste vinter, er den mest aggressive del af ISIS lige nu.

Neumann mener, at de kan være i stand til at udføre større og organiserede terrorangreb på europæisk jord.

Olympiske Lege identificeret som muligt mål

2 ud af 27 sager, som forskeren har undersøgt, har involveret teenagere, der planlagde at terrorisere De Olympiske Lege i Frankrig.

I april blev en 16-årig arresteret i det sydøstlige Frankrig, efter angiveligt at have undersøgt, hvordan man laver et bombebælte og dør som ISIS-martyr, muligvis med OL som mål.

Måneden efter blev en 18-årig, af tjetjensk oprindelse, anholdt for tilknytning til en terrororganisation. Ifølge de franske antiterrorkorps havde han angiveligt OL-tilskuere i byen Saint-Étienne som mål.

Trussel mod vestlig efterretningstjeneste

Indtil videre er ingen af teenagerne mistænkt for at være en del af den mere aggressive ISIS-K-gruppe. De er for det meste rekrutteret fra centralasiatiske lande, men udgør stadig en trussel mod vestlige efterretningstjenester, rapporterer CNN.

Flere af dem bevæger sig stadig tættere på Europa. I Tyrkiet er 18 personer blevet sigtet for at være en del af ISIS-K, bl.a. for at støtte angrebet på det svenske konsulat i Istanbul.

ANNONSE