Kopierede/fra hoften

Jeg læser lidt i bogen Amdi bliver til af journalist Rune Skyum-Nielsen. Her en interessant sidehistorie om Mogens Amdi Petersen ‘s gamle musiklærer Helge Vincens Gad, der blev underkastet en tjenestemandsundersøgelse og måtte forlade Odense Katedralskole, blandt andet fordi han ikke troede på gud. Helge Gad fik siden ansættelse på Aalborg Katedralskole (fotoet), men det satte biskoppens kone en stopper for:

“På Odense Katedralskole var tjenestemandsundersøgelsen faldet ud til Helge Vincens Gads fordel. Efter nogle måneders granskning afviste byretsdommer Blicher i november 1957 rektor Høegs indberetning. Alligevel fortsatte balladen.

Lektoren (Helge Gad, red.) blev sendt på tvungen sygeorlov, og flere aviser mente at vide, at også den nye undervisningsminister, Jørgen P.L. Jørgensen fra Det Radikale Venstre, ønskede ham væk fra Odense for at skabe ro på katedralskolen. I Ærø Venstreblad kunne Amdi læse, at hans gamle musiklærer måtte til Nordjylland, hvis han fortsat ville undervise:

“Odense-lektoren forflyttes,” hed det i overskriften.

På Aalborg Katedralskole stod rektor Løber parat med en skræddersyet stilling, men inden Gad nåede at takke ja, kom biskoppens kone i vejen. I et interview med Aalborg Amtstidende påpegede “fru biskop Erik Jensen”, hvor upassende det ville være med en erklæret ikketroende blandt underviserne på byens fineste skole.

ANNONSE

Derefter bredte protesterne sig. Flere aviser kunne berette, at det samlede lærerkollegium takkede nej til lektor Gad fra Odense. En unavngiven lærer satte ord på den udbredte uvilje:

“Jeg kan ikke rigtig lide, at han læser op af Soyas Sytten,” forklarede han.

Den fejlagtige gengivelse ansporede Dagbladet Informations lederskribent til nok en gang at give sit besyv med:

“Gad har ikke læst op af Sytten – kun talt pænt om den – og han kan næppe siges at have drevet antireligiøs propaganda, men har i samtaler med eleverne sagt sin mening – og endelig er det drillerier mod andre lærere – ikke elever – han beskyldes for.

I øvrigt er angrebene i “Amtstidende” ikke forblevet ubesvaret. Et andet Aalborg-blad, “Ny Tid”, vender sig mod denne “heksejagt i det smaa”. Det er komplet meningsløst, siger bladet, at oparbejde en stemning mod Gad (…) Skulle den ende med en reprimande, skulle det vel ikke være ensbetydende med, at lektor Gad for tid og evighed har forspildt sin ret til at undervise.”

I foråret 1958, mere end et år efter at Helge Vincens Gad var endt i offentlighedens søgelys, opgav han at fortsætte karrieren i både Odense og Aalborg.

Det var dog først, da han fandt ansættelse på Aarhus’ nyopførte statsgymnasium (Århus Statsgymnasium, red.), at pressens interesse løjede af.”

(Side 99-100)

*

I øvrigt har biskopperne i Aalborg Stift intet lært. Biskoppen i Aalborg Stift havde ingen kommentarer til det, da jeg i 2019 blev bortvist fra Nørresundby Kirkegård, fordi jeg stillede op til folketingsvalget for Stram Kurs. En sag jeg siden har indbragt for Ligebehandlingsnævnet. Men som stadig venter på afgørelse.

Se også
Interface: I Dijon kan de andet og mere end at fremstille sennep

ANNONSE