Nyt

En butiksejer i Stockholm er i længere tid blevet afpresset af kriminelle. De truer med at slå både ham og hans familie ihjel, hvis han ikke betaler såkaldte beskyttelsespenge. Det skriver SVT.

»De slog mig og satte en pistol mod mit hoved,« siger han.

Da SVT møder manden, som driver en butik i Skärholmen i det sydlige Stockholm, har han flere blå mærker på kroppen og i ansigtet.

Han siger, at han er blevet udnyttet af kriminelle, som presser penge ud af hans forretning. Ifølge ham kræver de, at han først betaler 300.000 SEK og derefter 50.000 SEK om måneden for at blive i området. »De fortalte mig, at for hver dag, jeg udskyder betalingen, skal jeg betale en bøde på 100.000 kr.«

De truede også med at slå ham og hans familie ihjel, hvis han fortalte det til politiet. Butiksejeren siger, at han har sendt sin familie til sit hjemland, fordi det er mere sikkert for dem der end i Sverige.

ANNONSE

Han fortæller, at han fik besøg på sin gård og blev truet, så han besluttede sig for ikke at bo hjemme længere. De sidste par dage har han boet i sin bil.

»Jeg skal dø. Jeg vil forlade Sverige,« tror han.

Han beskriver, hvordan han efter truslerne ikke turde gå til politiet, men gik rundt på den lokale politistation i flere timer. To politibetjente kom endelig ud efter at have set ham stå udenfor og græde. Han fortalte dem alt og skrev en politirapport. Han gav også politiet CCTV-optagelser af de truende personer, der gik ind i butikken og på hans kontor ved flere lejligheder.

»Politiet genkendte personerne og sagde, at de havde god kontrol over dem.« Ifølge ham har de dog ikke foretaget sig noget mod personerne. I stedet blev butiksejeren henvist til afdelingen for personbeskyttelse. Her fik han at vide, at truslerne ikke blev anset for at være alvorlige nok til at berettige ekstra beskyttelse fra politiet.

Ifølge kriminolog Ardavan Khoshnood er denne type forbrydelser svære for politiet at gøre noget ved. “Der kræves mange timers undercover-arbejde, det er ikke en nem forbrydelse at knække”.

Butiksindehaveren siger til SVT, at han på trods af truslerne ønsker at dele sine erfaringer. »Jeg vil gerne fortælle det, måske kan andre få gavn af det«.

ANNONSE