Tavle

Otte personer er blevet indlagt på hospitalet, efter at et cykelbatteri eksploderede i en lejlighed i Malmø. To af de sårede er politibetjente, og mindst en af dem var blandt de første på stedet efter alarmen. Det rapporterer SVT.

Alarmen blev udløst omkring middagstid torsdag den 18. juli. Ifølge politiet var det et cykelbatteri, der eksploderede. I den forbindelse opstod der en brand i lejligheden.

»Det er et litiumbatteri, der er brændt. Det afgiver hydrogenfluorid, som ikke er godt at indånde,« siger Håkan Månsson, vagthavende ved redningstjenesten.

En politibetjent indåndede den giftige røg og er blevet tjekket af ambulancefolk og kørt på hospitalet. Syv andre personer, herunder et barn og en anden politibetjent, er også blevet kørt til kontrol. Alle har mindre skader, ifølge det regionale informationscenter for skader.

Lejligheden, hvor eksplosionen fandt sted, blev fuldstændig udbrændt i den efterfølgende brand. Ilden spredte sig også til lejligheden ovenover.

»Da vi ankom til stedet, var alle ude af lejligheden. Røgen var trængt ind i trappeopgangen, og folk evakuerede spontant,« siger Håkan Månsson til SVT. Han opfordrer til forsigtighed, når det gælder opladning af batterier indendørs.

ANNONSE

»Folk oplader alle mulige ting med litiumbatterier. Det kan være en mobiltelefon, et cykelbatteri, en computer eller noget andet,« siger Månsson. »Tommelfingerreglen er, at man ikke bør oplade noget uden opsyn, f.eks. om natten. Man bør heller ikke oplade på varme steder, f.eks. i sengen.«

Antallet af brande og brandhændelser i forbindelse med opladning af elektriske apparater er steget kraftigt i løbet af de seneste fem år i takt med det stigende antal genopladelige produkter.

Ifølge statistikker fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) opstod der 55 brande eller hændelser, der involverede batterier eller batteriopladere, i Sverige i 2018. I 2023 var det tilsvarende tal 110, dvs. en fordobling.

Litium-ion-batterierne, som i dag bruges i et voksende antal produkter som elcykler, scootere, computere og værktøj, brænder måske ikke oftere end andre produkter. Men når det sker, er processen ekstremt hurtig, og konsekvenserne kan være vidtrækkende. Det siger Per Samuelsson, der er afdelingschef hos Elsäkerhetsverket i Sverige.

»Hvis der går ild i et litiumbatteri, udvikler branden sig meget hurtigt. Det kan næsten betragtes som en eksplosion. Der sker en kemisk kædereaktion, som skaber en meget høj temperatur, der gør, at batteriet næsten selvantænder,« forklarer Samuelsson.

Brændende litiumbatterier er også svære at slukke, og batteribrande kan sprede sig hurtigt.

Avisen Sydsvenskan rapporterer, at Region Skåne i juni i år meddelte, at det ikke længere er tilladt at medbringe store genopladelige litium-ion-batterier i sine lokaler. Formålet er at øge brandsikkerheden og sikre sikkerheden for patienter, personale og besøgende.

ANNONSE