Nyt

Indvandring er blevet et vigtigt emne i irsk politik, men vil det føre til succes ved næste valg for det yderste højre? Det er det spørgsmål, som Irish Times stiller, for selvfølgelig skal man være højreorienteret for at være imod ødelæggelsen af landet og udskiftningen af dets befolkning.

Crooksling ligger omkring otte kilometer syd for Tallaght, nær landsbyen Brittas. Det eneste nævneværdige sted i området er et stort plejehjem, St Brigid’s, som ifølge Irish Times lukkede i marts 2020.

I de seneste uger har der været rygter om, at plejehjemmet kunne blive det seneste sted til at huse asylansøgere. Protester blev organiseret. Tirsdag aften i denne uge samledes en gruppe mennesker fra Brittas i vejkanten ved N81. Et stort skilt med teksten »Brittas Community Says No. Please Listen to Us« var gjort klar.

Der har været hundredvis af demonstrationer mod regeringen, som i løbet af de sidste to år har åbnet grænserne på vid gab. Ifølge Irish Times tilhører alle demonstranterne den yderste højrefløj.

Disse højreorienterede påpeger, at migranterne er papirløse, at de fleste er unge mænd i den militære alder, og at Irland er fyldt op. Irerne mener, at myndighederne først og fremmest bør hjælpe deres egne hjemløse, i et land, der nu lider af alvorlig boligmangel og fattigdom blandt sine egne borgere.

Men sprogbrugen beskrives som havende racistiske og fremmedfjendske undertoner. Demonstranter beskrives som »patrioter«, og centrene for indkvartering fremstilles som »plantage centre«.

»Der er en drejebog: at indgyde frygt i lokalsamfundene og skabe splittelse og konfrontation,« siger Mark Malone, forsker for Hope and Courage, en organisation, der arbejder med diverse grupper i samfundet, og overvåger aktiviteter og ekstremisme på den yderste højrefløj. Organisationen lever af offentlige midler.

»De mennesker, der gør det her regelmæssigt, og som er vigtige for det indholdsmæssige, den indre kerne, består sandsynligvis af 25 til 30 personer«, siger han.

Derudover bruges de sociale medier til at sprede højreekstreme holdninger, ifølge Malone.

–  Aktivisternes retorik har haft indflydelse, især i samfund, hvor der er blevet foreslået centre. Antallet af følgere på de sociale medier er også vokset.

Malone fortæller, at et indlæg på de sociale medier fra en irsk skuespiller fra den yderste højrefløj, har fået en halv million visninger. Noget af sproget er nu blevet adopteret af uafhængige og politikere fra de store partier.

Irland har ikke oplevet en politisk højredrejning som mange andre lande i Europa. De højreorienterede partier, som National Party og Irish Freedom Party, er stadig relativt små. Men der dukker nu nye højreorienterede partier op, såsom Ireland First, som ønsker at deportere migranter og indføre strenge regler for migration.

Irske landmænd har også startet deres eget indvandrerkritiske parti, Farmers Alliance, som ledes af fåreavler Liam McLaughlin. På partiets hjemmeside står der:

“Mange af disse mennesker kommer fra Storbritannien og Frankrig, fordi de kan få flere penge og gratis boliger her. Der er ingen baggrundstjek. Vi ved ikke, hvilke forbrydelser de har begået, eller hvilke ideologier de står for.”

Hermann Kelly, som er leder af Irish Freedom Party, siger, at de består af almindelige irere.

“Vi er ikke ekstreme. Vi er mainstream, for ifølge meningsmålingerne mener 75 procent af befolkningen, at vi har fået nok af indvandring til Irland.

Hverken Kelly eller hans parti er imod, at kvalificerede mennesker kommer til Irland for at arbejde. Men de, der kommer for at leve af de irske skatteyderes penge, og bruger deres fritid på at skabe utryghed i deres nabolag, er ikke velkomne.

Gary Murphy, professor i politik ved Dublin City University, sagde, at de store politiske partier og de uafhængige, var meget opmærksomme på problemet, og at de hurtigt triangulerede og indførte hårdere politikker for at imødegå enhver begyndende trussel fra højre.

– Regeringen laver indvandringspolitik i en fart, men det gør oppositionen også. Alle forsøger at få en eller anden form for greb om det.

– Det er lettere sagt end gjort, for de fleste irere er generøse nok i deres holdninger. Når det er sagt, er der stor bekymring blandt borgerne for, at vi tager imod for mange mennesker, og det ville være tåbeligt at tro, at det ikke vil betyde noget, når der er valg.

Murphy tvivler på, at højrefløjen vil vinde i Irland, primært fordi højrefløjen er så opdelt i fem forskellige partier, men han mener, at migration stadig kan blive et vigtigt emne ved det kommende irske valg.

Opptøyene i Dublin viser de foraktede irenes raseri

Les også:

Irland forvandles til et Mekka for illegale migranter

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.