Nyt

Saudi-Arabiens finansministerium truede tidligere på året med at sælge europæiske gældsbeviser, hvis G7 går videre med sit forslag om at beslaglægge russiske aktiver i Vesten for at bruge dem til at hjælpe Ukraine.
Det fortæller kilder med kendskab til sagen til Bloomberg. To af kilderne nævner specifikt fransk statsgæld.

I maj og juni undersøgte G7 forskellige muligheder vedrørende den russiske centralbanks aktiver. Gruppen blev til sidst enig om at tømme de genererede overskud og lade aktiverne være i fred, på trods af at USA og Storbritannien pressede på for at få de allierede til at overveje dristigere muligheder, herunder en direkte beslaglæggelse. Nogle lande i eurozonen var imod denne idé, da de frygtede, at det kunne underminere valutaen.

Ifølge kilderne var det sandsynligvis Saudi-Arabiens skjulte trusler – som de selv kaldte “skitser af mulige konsekvenser” – der påvirkede eurolandene, som frygtede, at andre kunne få samme idé:

Kongedømmets beholdning af euroobligationer og franske obligationer kan beløbe sig til mange milliarder euro, men er sandsynligvis ikke store nok til at gøre en stor forskel, hvis de bliver solgt. Alligevel var europæiske embedsmænd bekymrede, fordi andre lande kunne have fulgt Saudi-Arabiens eksempel.

Den saudiske kronprins og premierminister Mohammed bin Salmans regering er ikke den eneste, der har truet med at holde sig væk fra vestlige statsobligationer, skriver Corriere della Sera. Kina og Indonesien har også udsendt lignende “advarsler”, skriver den italiensk-amerikanske journalist Federico Rampini i Milano-avisen.

Saudi-Arabiens holdning har dog vakt opsigt, fordi vi i geopolitiske kredse har en tendens til at betragte landet som vores allierede.

Tyskland er blandt de lande, der ikke ønsker at beslaglægge russiske aktiver, fordi de frygter, at lignende finansielle våben også kan bruges mod Vesten:

“Modstanden mod beslaglæggelsen er i bund og grund som følger: Hvis vi træffer denne vilkårlige foranstaltning mod Rusland i dag, kan mange andre lande i morgen tænke, at det er risikabelt at placere deres valutareserver i eurozonen, fordi disse aktiver kan blive beslaglagt i tilfælde af en politisk konflikt. Som følge heraf vil euroens troværdighed blive svækket, eurozonens banker vil flygte, og viljen til at investere i europæiske statsobligationer vil blive reduceret for lande, der har mistanke om, at de kan blive “de næste på listen” over sanktionsmål.

I øjeblikket er Frankrig særligt sårbart, da landet snart skal udstede nye statsobligationer.

Saudi-Arabien har fælles interesser med Rusland i OPEC+, en udvidelse af Organisationen af Olieeksporterende Lande, og har ikke gennemført sanktioner mod Putin-regimet.
Kongedømmet har også interesse i venskabelige relationer med både Kina og Rusland, fordi saudierne håber, at det vil svække Irans ønske om at angribe Saudi-Arabien, skriver Corriere della Sera.

ANNONSE
ANNONSE