Nyt

Bruxelles-eliten er rasende på den ungarske premierminister Viktor Orbán, som har mødt både den russiske præsident Vladimir Putin og den kinesiske præsident Xi Jinping, siden Ungarn overtog EU-formandskabet den 1. juli.

EU-formandskabet, som leder arbejdet i EU-Rådet, går på skift mellem medlemslandene hvert halve år, og i anden halvdel af 2024 er det Ungarns tur.

Men både formanden for EU-Rådet, Charles Michel, og formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har kritiseret den ungarske premierministers diplomati, som omfattede et besøg hos den ukrainske præsident, Volodymyr Zelensky. De to er irriterede over, hvad de ser som Orbáns brug af formandskabet til at give sine udlandsrejser større diplomatisk vægt.

Onsdag mødes EU-ambassadørerne for at diskutere, hvordan de kan neutralisere den ungarske premierminister i den rolle, som EU-formandskabet giver hans land.

En teoretisk mulighed er, at Ungarn bliver frataget sit EU-formandskab, skriver Politico. Bruxelles planlægger nu at holde Europas “selvudnævnte præsident” i skak, som har “gået rundt som en kat på metamfetamin”, ifølge publikationen, der ejes af Axel Springer, hvis synspunkter er sammenfaldende med EU-elitens.

ANNONSE

Orbán siger selv, at han forsøger at opnå fred:

Trods protester fra Bruxelles erklærede Orbán stolt, at han var kommet til Moskva som udsending fra EU. “Vi kan ikke opnå fred uden dialog og diplomatiske kanaler,” sagde Orbán i Kreml. “Jeg har lært, at positionerne er langt fra hinanden, men når det drejer sig om at genoprette dialogen, blev det første vigtige skridt taget i dag.”

I slutningen af rejsevideoen dukkede det ungarske formandskabs logo op, med det Trumpske slogan: Make Europe Great Again.

Den ungarske premierministers opførsel siges effektivt at have “sat en stopper for” Ungarns EU-formandskab, fortæller en insider i Bruxelles til Politico, som selvfølgelig gladeligt træder ind i rollen som talerør.

“Medlemslandene var allerede irriterede over ‘MEGA’-mottoet. Men et møde med Putin vil kaste en permanent skygge over det ungarske formandskab,” sagde en EU-diplomat til Politico fredag, efter at have fået lov til at være anonym for at kunne diskutere det følsomme emne. “Med sådan et møde slutter formandskabet, før det rigtig er begyndt.”

Bruxelles-elitens modvilje forværres uundgåeligt af, at Orbán den 30. juni, dagen før han overtog EU-formandskabet, dannede den nye partigruppe i EU kaldet Patrioter for Europa, som bliver den tredjestørste der i huset.

Politico antyder, at Orbán er ligeglad med reaktionen i Bruxelles, men i virkeligheden spiller indenrigspolitik.

Orbáns parti, Fidesz, har netop opnået sit svageste resultat i 15 år ved valget til Europa-Parlamentet, og en ny modstander er dukket op. Péter Magyar, som længe har været Orbáns allierede, vendte sig mod etablissementet i Budapest i februar og lancerede en græsrodsbevægelse, som blev til et parti – og vandt næsten 30 procent af stemmerne ved valget. Det var det stærkeste resultat for et oppositionsparti i Ungarn i de sidste 15 år.

Globalistiske politiske ledere i Vesten håber naturligvis på et regimeskifte i Ungarn.

I mellemtiden går det slag i slag:

EU-ambassadørerne vil diskutere Orbáns formandskab og hans seneste rejser på deres møde i Bruxelles onsdag, hvilket er et første tegn på, at EU-embedsmænd måske bevæger sig fra offentlige fordømmelser til konkrete foranstaltninger, for at begrænse Budapests formandskab.

Ifølge en anden EU-diplomat er der voksende bekymring for Orbán. “Det burde være klart, at han kun repræsenterer sit eget land, men i stedet har han bevidst efterladt en masse tvetydighed,” siger diplomaten.

En tredje EU-diplomat, som også fik lov til at være anonym for at kunne tale frit, sagde til Politico: “Vi diskuterer nu præcis, hvad vi skal gøre på onsdag. Det er en meget klar politisk misbilligelse.”

Det er i princippet muligt at fratage Ungarn formandskabet, men en sådan beslutning kræver et flertal på fire femtedele i EU-Rådet, som repræsenterer alle medlemslande, og det anses for usandsynligt.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

ANNONSE