Antallet af konkurser i Tyskland steg med 41 procent i første halvdel af 2024, sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser en analyse fra konsulentfirmaet Falkensteg bestilt af Handelsblatt.
Antallet af konkurser er steget meget mere, end analytikerne havde forventet, skriver Die Welt.
I løbet af årets første seks måneder oplevede hele 162 virksomheder, med en omsætning på mere end 10 millioner euro, betalingsproblemer, og konkurserne omfatter ifølge den tyske avis kendte navne som rejsearrangøren FTI, stormagasinkæden Galeria og modevirksomheden Esprit.
Men der er andre sektorer, som har det sværere:
Ejendomsselskaber, leverandører til bilindustrien og mekaniske værksteder, er særligt hårdt ramt.
Færre virksomheder i økonomiske vanskeligheder bliver reddet:
Af de 279 analyserede virksomheder, der måtte indgive konkursbegæring i 2023, blev kun 35 % reddet ved udgangen af første halvdel af 2024 – enten ved at blive solgt til en investor, eller ved, at kreditorerne accepterede en insolvensplan.
I samme periode for tre år siden, lykkedes det stadig at redde virksomhederne i 57 procent af tilfældene.
Baggrunden for denne udvikling er kompleks:
Årsagerne til bølgen af konkurser siges at være effekterne af coronapandemien, inflation, stigende energi- og materialeomkostninger og svækket efterspørgsel.
Lokale ulemper, som bureaukrati og mangel på kvalificeret arbejdskraft, er yderligere forværrende faktorer.
Globale kriser, dårlige økonomiske udsigter og høje renter, gør det stadig mindre attraktivt, at reorganisere og investere i skrantende virksomheder.