Nyt

Bare få dage efter, at Ungarns premierminister Viktor Orbán overtog det roterende formandskab for Europarådet, har han drillet Bruxelles med snak om fred mellem Ukraine og Rusland. I begyndelsen af ugen besøgte han Zelensky, og nu har han fulgt op med et uanmeldt besøg hos Vladimir Putin i Moskva.

Skarpe reaktioner fra EU.

I fredags landede Orbán i Moskva. Hans møde med Putin kom lige så overraskende som hans møde med Ukraines præsident Volodymyr Zelensky i Kiev i tirsdags. 

Mødet med Zelensky var ifølge Kiev “ikke dårligt”, men Orbán står fast på, at han ikke tilbyder politisk eller militær støtte til Ukraine.

– Orbán underminerer sammenholdet

Da nyheden om besøget i Moskva kom frem, var der skarpe reaktioner fra EU.

En talsmand for Europa-Kommissionen sagde, at Orbáns møde med Putin “underminerer det sammenhold og den beslutsomhed, vi er nødt til at vise for at afslutte krigen”.

– Besøget i Kreml rejser spørgsmål om Europa-Kommissionens planlagte besøg i Ungarn efter sommerferien.

– Orbán mangler et mandat

Charles Michel, formand for Europarådet, mindede Orbán om, at han “ikke har noget mandat” til at forhandle på vegne af EU under sit formandskab.

– Det roterende EU-formandskab giver ikke mandat til at gå i dialog med Rusland på vegne af EU. EU er klar i mælet: Rusland er aggressoren, Ukraine er offeret. Ingen diskussion om Ukraine uden Ukraine.

Tusk er himmelfalden

Den polske præsident Donald Tusk er begejstret for Orbáns fredsinitiativ:

– Rygterne om dit besøg i Moskva kan ikke være sande, premierminister Orbán, vel?

– Fred kommer ikke af sig selv

– Jeg har ikke brug for et mandat fra EU, fordi jeg dybest set kun repræsenterer mig selv. Krigen har negative konsekvenser for Europa og Ungarn. Jeg besøger de steder, hvor beslutningerne træffes, og jeg afklarer fakta. Jeg stillede Zelenskyj tre eller fire vigtige spørgsmål i et forsøg på at forstå hans intentioner, hvor hans røde linjer er, og hvor langt han er villig til at gå for fredens skyld. “Uden at afklare dette kommer vi ikke tættere på fred – den kommer ikke af sig selv. Hvis vi tror det, har vi misforstået krigens natur,” sagde Orbán i et interview med den ungarske statsradio fredag morgen.

Sideløbende med Orbáns fredsinitiativ har en af præsident Putins betroede mænd været på et hemmeligt besøg i Washington.

– Fred, et tabubelagt ord

– Situationen kompliceres af, at alle taler om krig. Ingen taler om fred. Ingen søger fred. Fred er praktisk talt et tabuord. Det er meget mærkeligt, at ingen forsøger at stoppe krigen,” siger Serbiens præsident Aleksandar Vučić:

Serbias president frykter at krig i Europa er nært forestående

 

ANNONSE