Nyt

– “Højreekstremisme er et stort problem, men når det gælder det daglige jødehad, er det islamister, sekulære muslimer og venstreekstremister, der truer os,” siger Philipp Peyman Engel, chefredaktør for den tyske jødiske avis Jüdische Allgemeine.

Engels udtalelse blev leveret i et interview med Die Welts chefredaktør Ulf Poschardt, som blev offentliggjort i sidste uge.

Jüdische Allgemeine har vundet en pris for sin dækning af Hamas’ terrorangreb på Israel den 7. oktober 2023, og under Engels ledelse er avisen blevet en tydeligere og mindre afdæmpet stemme i den tyske offentlighed. De fleste medier har fejlet totalt i deres dækning af jødehad, Israel og Mellemøsten, siger han.

Die Welt: Hvad mener du i virkeligheden?

Philipp Peyman Engel: Et eksempel: Hvorfor taler de fleste i branchen om “pro-palæstinensiske” protester, når Israel- og jødehadere stormer campus på Freie Universität Berlin, opfordrer til ødelæggelse af Israel og en ny bølge af terror mod jøder, markerer og truer andre mennesker med Hamas-trekanter, krænker ejendomsretten og begår hærværk?

Er demonstrationer arrangeret af det nynazistiske parti Der Dritte Weg “pro-tyske”? Og ville vores kolleger også støtte de “pro-palæstinensiske” demonstrationer, hvis demonstranterne ikke kom fra venstrefløjen og det muslimske samfund, men var højreekstremister, som krævede Israels ødelæggelse og opfordrede til vold mod jøder? Det ville de aldrig have gjort. Og med rette.

En nylig undersøgelse foretaget af Palestinian Centre for Policy and Survey Research i Gaza og på Vestbredden viste, at 73 procent af de adspurgte mente, at Hamas handlede korrekt, da de gennemførte terrorangrebet den 7. oktober sidste år.

“Da Jüdische Allgemeine skrev om det, blev avisen beskyldt for racisme, jødisk overherredømme, “retorisk forberedelse af koloniseringen af Gaza” og opfordring til folkemord af både muslimer og venstreekstremister, selv om den ikke har skrevet noget i den retning,” siger Engel.

“Beskyldningerne kommer, fordi de har et forklaringsproblem,” siger han.

Det handler om talrige udtalelser, der udtrykker rent had og jødehad. Vi bør tale om undersøgelsens resultater, nemlig at mere end 70 procent af palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden går ind for 7. oktober. Det er skandalen. Ikke at vi rapporterer om det.

Hans job er ikke helt ufarligt:

Fjendtligheden var ikke lille før, men efter 7. oktober er den nærmest eksploderet. Trusler som “Jeg ved, hvor du bor, jeg hugger dine hænder af, der er blod på dine hænder, barnemorder” gør noget ved dig.

Resultatet af jødehadet er, at jødedommen i Tyskland er ved at blive usynlig,” forklarer Engel.

Næsten ingen tør længere bære kippa eller andre symboler på gaden, fordi sandsynligheden for at blive angrebet verbalt eller fysisk er for stor. Antallet af registrerede antisemitiske hændelser stiger eksponentielt.

Det meste af hadet kommer fra venstrefløjen og islam:

Højreekstremisme er et stort problem. Men når det gælder det daglige had mod jøder, må man anerkende det uden at generalisere: Det er islamister, sekulære muslimer og venstreekstremister, der udgør en massiv trussel mod os, og som gør vores liv til et helvede.

Oplever du også, at mange medlemmer af det jødiske samfund overvejer at forlade Tyskland eller er i færd med at gøre det?

Jeg hører disse tanker oftere og oftere, i hvert fald blandt yngre familier.

Situationen er særlig slem i Berlin og flere byer i Ruhrområdet,” forklarer han.

“Det er stadig en svær beslutning at flytte:

Og de, der tænker på at flytte, gør det med blødende hjerter. For Tyskland er deres hjem. De er jødiske tyskere.

En del af årsagen er, at det tyske samfund ser den anden vej, når jødehadet kommer fra andre end højreekstremister, mener Engel.

Jødehad blandt muslimske tyskere? Lad være med at nævne det, det er ubehageligt, du kan blive beskyldt for at være “fra højre” – det er mottoet. Det er os, der lider. Det må være muligt at løse åbenlyse problemer. Og vi har et massivt problem, når det handler om at tale om muslimske og venstreorienterede jødehadere.

Mest læst

Retsstatens sidste udkald

Lars Løkkes sorte dag

Tommy på vej i fængsel