Nyt

Justitsminister Peter Hummelgaard meddelte onsdag, at Danmark vil forbyde brugen af udenlandske flag på sit territorium.

Undtagelser i ekstraordinære tilfælde.

I ekstraordinære tilfælde kan der gøres undtagelser for udenlandske flag, men det danske flag vil have en særlig status. Efter en afstemning i Folketinget træder de nye restriktioner i kraft den 1. januar.

Debatten om brugen af udenlandske flag opstod efter en retssag mod en dansker, der havde hejst det amerikanske flag i sin have. Højesteret afgjorde, at han havde loven på sin side, da en gammel forordning ikke længere kunne anses for at være gældende. Regeringen ophævede bestemmelsen og udarbejdede et nyt lovforslag.

Beskyttelse af dansk identitet

Den nye lov har skabt debat i Danmark. Kritikere spørger, om den overhovedet er nødvendig, og om den kan krænke ytringsfriheden. Tilhængerne fremhæver vigtigheden af nationale symboler og ønsket om at beskytte den danske identitet.

ANNONSE

Ifølge justitsminister Hummelgaard er det danske flag “det vigtigste nationale symbol”:

– “Dannebrog er vores vigtigste nationale symbol. Et symbol, der binder danskerne sammen som folk. Regeringen mener, at Dannebrog skal have en helt særlig status i landet. Denne særstatus bør betyde, at man ikke frit kan flage med andre landes flag. Sådan har det været i mere end hundrede år, og sådan skal det blive ved med at være.

Nordiske flag er undtaget

Forbuddet gælder ikke flagene fra Danmarks nordiske naboer eller flagene fra Grønland, Færøerne og Tyskland. Flag, der repræsenterer internationale eller regionale organisationer, vil heller ikke blive forbudt.

Forbuddet gælder kun flag, der vajer fra flagstænger.

ANNONSE