Nyt

Den norske diplomat Leni Stenseth er blandt de sagsøgte, når 100 israelere sagsøger FN’s hjælpeorganisation UNRWA i New York. Udenrigsminister Espen Barth Eide (Ap) siger, at Norge tager kraftigt afstand fra angrebet.

“Vi fordømmer på det kraftigste angrebet på UNRWA og dets ansatte, herunder den norske diplomat, som tidligere var vicechef for organisationen,” siger Barth Eide.

Leni Stenseth var vicechef for UNRWA fra 2020 til 2023. Hun er blandt dem, der bliver sagsøgt.

UNRWA, FN’s Hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, beskyldes for at bidrage til Hamas’ militære operationer – herunder terrorangrebet på Israel den 7. oktober. Som følge heraf har 100 israelere lagt sag an mod organisationen, og mod en række af dens diplomater.

“Anklagerne mod enkeltpersoner finder sted samtidig med, at UNRWA udsættes for en politisk motiveret kampagne, der har til formål at svække organisationen,” siger Barth Eide.

Bevis ?

Barth Eide er kategorisk. Men onsdag offentliggjorde Israel billeder af en palæstinenser. Læger uden Grænser sagde, at Fadi al-Wadiya blev dræbt, da han var på vej til arbejde på cykel. Men den samme al-Wadiya havde i 15 år fungeret som ekspert i raketter, for Islamiske hellige krig. Det er sådan, terrorstaten i Gaza har fungeret. Folk har haft dobbeltroller. Det åbner op for en stor ulempe for hjælpeorganisationerne, og især UNRWRA, som har styret Gaza sammen med Hamas.

ANNONSE

Det kræver ikke megen fantasi at indse, at Israel vil finde materiale i arkiverne om samarbejdet mellem FN og Hamas-myndighederne. Der kan være flere overraskelser i vente.

Israelerne har tidligere vundet store retssager ved domstolene i New York efter terrorangreb. PLO blev tvunget til at betale en stor sum til de overlevende efter et terrorangreb. Det samme kan ske nu. De 100 israelere har sagsøgt FN for 10 milliarder kroner.

ANNONSE