Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Pessimismen hersker i Emmanuel Macrons lejr, og præsidentens rådgivere sender i øjeblikket CV’er ud, ifølge insidere i den franske regering. Et officielt foto af det øjeblik, hvor præsidenten annoncerer nyvalget for sine nærmeste medarbejdere om aftenen den 9. juni, illustrerer den opgivende stemning i Team Macron.

– “Jeg kan ikke genkende ham længere,” sagde en af Macrons tidligere tilhængere til Le Figaro. Nogle af hans nuværende tilhængere vender ham ryggen, skriver den franske avis.

Flere var allerede gået deres vej:

De var Emmanuel Macrons livvagter i 2017, arkitekterne bag hans overraskende valgsejr. Soldater, som med krop og sjæl fulgte deres leder, og som kom med i Elysée-regeringen eller ministerierne i begyndelsen af den første femårige periode. I de senere år er de næsten alle gået deres egne veje, primært i den private sektor.

I dag indser de, der hjalp Macron til magten, at han har udløst et jordskælv, og de forstår ikke hvorfor. Nogle af dem modtager panikbeskeder fra Macrons apparat. En af Le Figaros kilder mener, at der er sket noget med præsidentens psyke.

I det politiske landskab er det præsidentens lejr, der har følt chokket over bruddet mest smertefuldt. Og en uge senere kæmper den stadig med at få vejret. I erkendelse af, at den 9. juni, som skulle have været en smertefuld valgnat, uden tvivl vil blive husket som vendepunktet mod afslutningen på en æra.

Efter valgnederlaget for ni dage siden siges det, at Macron meget hurtigt besluttede at opløse parlamentet. Forfatningen kræver, at præsidenten holder konsultationer, før han tager et sådant skridt. Disse bestod kun af et tre minutter langt telefonopkald til formanden for senatet.

Team Macrons panik blev endnu mere tydelig, da det franske præsidentkontors officielle fotograf, Soazig de la Moissonnière, lagde billedet af regeringsmedlemmerne, der modtager beskeden om parlamentets opløsning, ud på nettet. Både premierminister Gabriel Attal og indenrigsminister Gérald Darmanin ser ud, som om de er til begravelse.

“Jeg forstår ikke, hvorfor de gør det her,” siger en insider i Élysée-paladset. “På kort sigt er det for at vise øjeblikkets alvor. Og på lang sigt er det for historiens skyld”, forklarer kommunikationsafdelingen på Élysée, som holdes ude af valideringskredsløbet for offentliggjorte fotos, et følsomt og reserveret område.

Macron har sat sin lid til dårlige rådgivere, siger nogle:

I den macronistiske lejr er kritikken primært rettet mod de “gale genier” i præsidentens omgangskreds, som kan have foreslået eller tilskyndet til denne beslutning.

Regeringens kritik af Macron er også delvis offentlig:

Da intet nogensinde vil blive det samme, tøver nogle ikke med at sige det åbent, selv om det betyder, at de giver næring til følelsen af, at en regeringstid er slut. Opløsningen “er én mands beslutning alene”, sagde Bruno Le Maire på Franceinfo søndag. “Det, jeg kan se, er, at det har skabt angst, uforståenhed og nogle gange vrede i vores land,” tilføjede økonomiministeren, som allerede ser frem til efterspillet.

Selv i premierministerens inderkreds er nogle begyndt at udforske karrieremuligheder i store virksomheder, skriver Le Figaro.