Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Den amerikanske delstat Kansas sagsøger Pfizer for at have præsenteret COVID-19-vaccinen som “sikker” på trods af, at medicinalvirksomheden vidste, at den havde alvorlige bivirkninger.

Ifølge Kansas’ justitsminister Kris Kobach har Pfizer overtrådt delstatens lov om forbrugerbeskyttelse, rapporterer Fox Business.

“Pfizer vildledte offentligheden med, at de havde en ‘sikker og effektiv’ COVID-19-vaccine,” hævdes det i det 69 sider lange søgsmål, der mandag blev indgivet til Thomas County District Court.

“Pfizer sagde, at COVID-19-vaccinen var sikker, selv om de vidste, at COVID-19-vaccinen var forbundet med alvorlige bivirkninger, herunder myokarditis og perikarditis, mislykkede graviditeter og dødsfald. Pfizer skjulte disse kritiske sikkerhedsoplysninger for offentligheden,” hævdes det i søgsmålet.

Delstaten hævder også, at der blev givet urigtige oplysninger om, at vaccinen var “effektiv”:

“Pfizer sagde, at COVID-19-vaccinen var effektiv, selv om de vidste, at COVID-19-vaccinen forsvandt med tiden, og ikke beskyttede mod COVID-19-varianter. Pfizer skjulte disse kritiske oplysninger om effektivitet for offentligheden,” står der.

Baseret på disse fejlagtige oplysninger tjente Pfizer 75 milliarder dollars på to år, hedder det i søgsmålet mod virksomheden.

Delstaten mener, at Pfizer har forsøgt at dække sine spor:

Søgsmålet hævder, at Pfizer brugte forskellige metoder til at “skjule kritiske data” i forbindelse med vaccinens “sikkerhed og effektivitet”, herunder brug af fortrolighedsaftaler, en forlænget tidslinje og ødelæggelse af den kontrolgruppe, der deltog i vaccineforsøget.

“Fordi Pfizer afblændede den oprindelige kontrolgruppe og tillod dem at modtage Pfizers COVID-19-vaccine, kan Pfizer, offentlige myndigheder og uafhængige forskere ikke fuldt ud sammenligne sikkerheden og effektiviteten af Pfizers COVID-19-vaccine med uvaccinerede personer”, hævdes det i søgsmålet.

Der rejses også kritik af den metode, der blev brugt til at teste vaccinen, samt af manglende gennemsigtighed over for de amerikanske sundhedsmyndigheder:

“Da Pfizer meddelte, at FDA havde godkendt Pfizers COVID-19-vaccine til akut brug, afslørede Pfizer ikke, at undersøgelsen kun omfattede sunde forsøgspersoner, og udelukkede usunde forsøgspersoner”, hævdes det i søgsmålet.

Pfizer handlede ikke i god tro, hævder delstaten:

“Pfizer fremsatte erklæringer om sikkerheden ved COVID-19-vaccinen, vel vidende, eller med grund til at vide, at de ikke havde et rimeligt grundlag for at hævde, at den var sikker for personer, der var blevet diagnosticeret med COVID-19, som havde et nedsat immunforsvar, eller som var gravide eller ammende”, hedder det i kravet.

Pfizer afviser selv søgsmålet og hævder, at det er ubegrundet, ifølge Fox Business. Virksomheden hævder at sætte patientsikkerheden først.