Kopierede/fra hoften

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Noter fra et møde mellem den tyske regering og den offentlige sundhedsmyndighed, Robert Koch Institute, (RKI) i foråret 2020 viser, at repræsentanter for agenturet følte sig presset til, at give regeringen et uholdbart videnskabeligt alibi, mod bedre vidende, for landsdækkende  foranstaltninger om beskyttelse mod smitte, under corona epidemien.

Det pågældende møde fandt sted på RKI i Berlin den 5. maj 2020, ifølge Die Welt, som har fået adgang til sagen.

Emnet bag de lukkede døre:

De eskalerende coronavirus infektioner, og hvordan man skulle håndtere et meningsløst, videnskabeligt uholdbart forslag fra ministerpræsidentens kontor.

Den daværende stabschef i ministerpræsidentens kontor, Helge Braun (CDU), men også den nuværende sundhedsminister, Jens Spahn (CDU), havde krævet, at RKI videnskabeligt skulle validere et tal, der var grebet ud af den blå luft.

Braun og Spahn forestillede sig, at strenge foranstaltninger ville træde i kraft i Tyskland, hvis antallet af infektioner nåede 35 pr. 100.000 indbyggere. De to ministre forventede en godkendelse fra det formelt uafhængige RKI – og videnskabelige argumenter til at bakke det op.

Men i første omgang var eksperterne fra den offentlige sundhedsmyndighed ikke villige til at gøre det. En specifik tærskelværdi var ikke passende, argumenterede de, fordi situationen var så forskellig fra sted til sted, at de ikke kunne retfærdiggøre landsdækkende foranstaltninger. Man kunne ikke retfærdiggøre de samme foranstaltninger indendørs på et plejehjem og udendørs på landet.

Undervejs fik RKI’s eksperter dog kolde fødder, og deres notater – men ikke det redigerede mødereferat – viser, at de frygtede konsekvenserne, hvis de ikke efterkom det, de opfattede som et politisk krav.

“Det betød, at den sidste autoritet, der kunne have reddet regeringen fra at træffe en forkert beslutning, blev annulleret,” skriver Die Welt.

Wolfgang Kubicki, viceleder for Det Frie Demokratiske Parti (FDP), er oprørt og siger, at det er magtmisbrug.

“Det blev altid hævdet, at foranstaltningerne var videnskabeligt forsvarlige, og hævet over enhver tvivl. Sandheden er, at i tvivlstilfælde tog Spahn og Braun en truende føring.”

Den tyske epidemiolog Klaus Stöhr reagerer også:

“RKI turde tydeligvis ikke modstå det politiske pres på en professionel måde.” Stöhr er desillusioneret: “Så meget for at ‘følge videnskaben’ i politik.”

Der var ingen videnskabelig begrundelse, siger virolog Alexander Kekulé:

“Jeg ville ønske, at RKI og de ansvarlige politikere havde forklaret dette ærligt for befolkningen.”

Kubicki ønsker et opgør, og opfordrer til, at en parlamentarisk kommission gransker den tyske politik under corona.