Nyt

Robert Fico (59) ser ud til at  overleve efter en 3,5 timers operation. Men det var tæt på. Hvem er attentatmanden Juraj Cintula?

– Fico blev hårdt såret. Den ene kugle gik gennem hans mave, og den anden ramte hans hofte. Han blev straks kørt på hospitalet og lagt på operationsbordet,” sagde Taraba til BBC onsdag aften.

Fico blev skudt på tæt hold, da han hilste på sine tilhængere uden for et kulturcenter, efter et regeringsmøde i minebyen Handlova onsdag eftermiddag. Ifølge øjenvidner blev der affyret fem skud.

Skydningen var ifølge regeringen politisk motiveret.

Cintula ser ud til at høre til på venstrefløjen.

Men ikke alle er enige. Euronews citerer en ungarsk journalist, som hævder, at Juraj Cintula var medlem af en pro-russisk milits. NRK’s korrespondent serverer også disse oplysninger for sine lyttere, og hun undlader at nævne, at der findes oplysninger, som ikke er forenelige med en sådan fremstilling. Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt nogen forsøger at bruge attentat mod Fico.

 

“Den politiske splittelse i Vesten kommer også til udtryk, når der sker et politisk mord. Det er i sig selv foruroligende.

En kommentator, som SkyNews har interviewet, går langt for at give Fico selv skylden for mordforsøget. “Med sin neutrale holdning til krigen i Ukraine har han skabt splittelse, og splittelse fører til uenighed og had. Fico kom i konflikt med Bruxelles og truede fronten mod Rusland. Han ville tættere på Orban, og måske ville Meloni også have sluttet sig til ham? Så ville EU’s fælles linje i krigen være gået i opløsning,” siger kommentatoren, som ikke forstår, at nogen skulle have haft en interesse i at komme af med Fico.

Denne måde at tænke på er i tråd med den fremherskende, som ikke tillader noget spillerum. Den forsøger at knytte højrefløjen, som er imod masseindvandring og går ind for Trump, til Putin. Det er populistisk, intolerant propaganda, som kunne være endt i et politisk mord.

ANNONSE

Den herskende elite frygter en højredrejning ved EU-valget, men kan have givet næring til den.

 

ANNONSE