Nyt

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Mandag var det Holocaust Memorial Day, og søndag aften startede mindedagen for de faldne. Det er meget at tage ind på én gang midt i en krig. Præsident Isaac Herzog holdt en stærk tale.

“Jeg står her, ved siden af resterne af vores tempel, i forrevet tøj. Dette sønderrevne tøj – et symbol på jødisk sorg, det er et symbol på sorgen og tabet for et helt folk i dette år – et år med national sorg. Et symbol på en bloddryppende tåre i folkets hjerte. En tåre i staten Israels hjerte – knust, efterladt, grædende bitre tårer, der nægter at lade sig trøste for sine sønner og døtre – soldater og civile, civile og soldater… En stor tragedie er overgået os,” siger han.

“Jeg vender mig herfra, i dette hellige øjeblik, til vores brødre og søstre, der holdes som gidsler, og til deres familier: I disse nationale dage glemmer vi aldrig, at der ikke findes noget større bud end at befri fanger. Hele nationen er med jer. Vi må samle mod og vælge livet. Hvil ikke, og vær ikke tavse, før de alle vender hjem.”

Herzog mindes de ofre, som hundredvis af faldne soldater, der er begravet over hele landet, har bragt, siden Hamas-massakren den 7. oktober og den efterfølgende krig i Gaza, og han bemærker, at blot få timer tidligere “bragte vi fem af vores kære til deres evige hvile”.

“Tro mig, mine søstre og brødre, jeg vil gerne – af hele mit hjerte – fortælle jer om hver eneste af vores faldne kære, fra alle Israels krige, fra alle sikkerhedsstyrkerne, fra hele landet. Om deres godhed, deres skønhed, deres tapperhed. Men overtrædelserne og vores tab er for mange, så altfor mange,” fortsætter han og beskriver “de lange timer med heroiske kampe i alle byer og lokalsamfund i den vestlige del af Negev”, udkæmpet af både civile og soldater.

“Hundredvis faldt den 7. oktober og i løbet af terror angrebsbølgerne... nogle af ild, andre af kvælning  og nogle af sværd. Nogle på dørtrinnet derhjemme, og andre i pansrede mandskabsvogne, nogle i varmen i deres senge og andre på gaden, nogle på en vagtpost og andre på slagmarken, nogle ved et busstoppested og andre på en politistation. Nogle i en bil og nogle i et pansret køretøj, nogle på kibbutz-stierne, nogle på engen og nogle til en fest, nogle i indkøbscenteret og nogle i raketter og missiler, nogle i tunneler og nogle i skjul. For evigt, for evigt vil vi huske dem.”

“Borgere i Israel, i dette hellige øjeblik, minder jeg os og hele verden om, at vi aldrig har ønsket eller valgt denne forfærdelige krig. Hverken denne eller de tidligere,” erklærer Herzog.

“Alt, hvad vi ønskede, var at vende tilbage til Zion, hvorfra vi blev fordrevet med magt, og at forny vores frihed der – i en jødisk og demokratisk stat. At genopbygge et liv her. En fremtid. Et håb. Vi har altid drømt om fred og godt naboskab med alle folk og lande i regionen, og ikke mindre end det for evigt. Men så længe vores fjender forsøger at ødelægge os, vil vi ikke lægge vores sværd ned.”