Der er stor vrede hos svensk politi efter afsløringer om lækager til kriminelle. Det er rapporteret af SVT.
Rapporter om politi, der lækker fortrolige oplysninger og omgås kriminelle, vækker stærke følelser blandt politiets ansatte.
En undersøgelse foretaget af avisen Dagens Nyheter (DN) viser, hvordan kriminelle i Sverige har rekrutteret kvindelig politi, bl.a. gennem seksuelle forhold, og fået dem til at udlevere klassificerede oplysninger.
Siden 2018 er der blevet rapporteret om 514 tilfælde af formodede lækager inden for den svenske politistyrke, og en af de mange mennesker, der er oprørt over lækagerne, er politibetjenten Peter “Peppe” Larsson, som også er ombudsmand for det svenske politiforbund. Han siger, at han skammer sig over det, der er kommet frem i efterforskningen, men at det er vigtigt, at manglerne bliver anerkendt.
“Vi er ansat til at beskytte, hjælpe og korrigere, og vi har kolleger internt, som arbejder med andre sager. Det føles virkelig surt, for at sige det lige ud”.
Områdechef Mikael Eriksson reagerer også stærkt på afsløringen, som han mener skaber tillidskløft mellem kollegerne. “Mit job er at sikre, at loven bliver overholdt. Det betyder, at jeg også skal kunne stole på mine kolleger.”
Han mener, at manglen på politi, og behovet for at vokse hurtigt, kan have åbnet døren for de forkerte mennesker.
“Det er forfærdeligt, at folk søger ind på Politihøgskolen for at arbejde for det andet hold,” siger Eriksson.
Justitsminister Gunnar Strömmer (M) har drøftet spørgsmålet med politiets ledelse. Regeringen ønsker at stramme loven for at forhindre problemet med infiltratorer.
Politiansatte bliver, systematisk, rekrutteret af bandemedlemmer, for at få dem til at lække hemmelig information, skriver SVT. Problemet frygtes at være udbredt og findes over hele Sverige.
“Det er en trussel på indersiden af nogle af vores vigtigste samfundsfunktioner,” siger anti-korruptions ekspert Louise Brown.
Siden 2018 har der været 514 rapporter om formodede lækager ifølge DN’s undersøgelse.
En af dem, der er udpeget af kriminelle, er “Camilla” – som på det tidspunkt var leder af en gruppe i politiet, der er specialiseret i alvorlig kriminalitet.
Camillas kolleger havde længe haft mistanke om, at nogen lækkede oplysninger.
Til sidst blev hun afsløret af sine kolleger på et hotel. Først forlod en grov forbryder Camillas værelse, og derefter Camilla.
Hun blev dømt for dataforbrydelse og fik en bøde. Hun arbejder nu som leder i en offentligt finansieret organisation.
“Samfundsfunktioner er skrøbelige,” påpeger Brown. “Det, vi kan se, er, at sikkerhedsbestemmelserne, rekrutteringen og overvågningen af medarbejdernes sikkerheds risici ikke har fungeret.”
Organiserede kriminelle i Sverige har rykket deres positioner frem, og det, vi ser nu, er “det næste skridt”, mener Louise Brown.
“Det kan sammenlignes med mafiametoder, hvor kriminelle har infiltreret den offentlige sektor, vores vigtigste myndigheder, og påvirker beslutninger, der muliggør mere kriminalitet.”
“Det er helt uakseptabelt”, kommenterer rikspolitisjef Petra Lundh om avsløringene. Hun innrømmer at myndighetene har vært “naive” i sitt møte med kriminelle grupper.
/https://www.document.no/2024/03/18/sverige-jenter-brukes-som-betaling-av-gjengkriminelle/
https://www.document.no/2024/02/29/narko-trafikken-til-sverige-havnearbeidere-samarbeidet-med-gjengkriminelle/https://www.document.no/2024/04/30/bedrifter-i-oslo-frykter-mafiatilstander-og-grov-kriminalitet/