For første gang siden Anden Verdenskrig placerer Tyskland militære tropper permanent uden for landets grænser.
Brigaden vil tælle omkring 4.800 soldater og 200 civilforsvarstropper, ifølge Euronews.
De første fortropper ankom til Litauen i denne uge, for at forberede modtagelsen af flere soldater. Hele brigaden vil være fuldt operationel i 2027.
Litauen deler grænse med den russiske semi-eksklave Kaliningrad, hvilket betyder, at NATO-soldater nu har direkte adgang til den russiske grænse.
Litauen deler også grænse med Moskva-allierede Hviderusland i sydøst, hvor russerne har udstationeret taktiske atomvåben.
Den seneste optrapning i grænseområderne mellem Europa og Rusland kommer kort tid efter, at Emmanuel Macron luftede muligheden for at sende franske tropper ind i Ukraine.
Ifølge den tyske forsvarsminister Boris Pistorius, kommer troppeoverførslen som en direkte reaktion på Ruslands aggression mod Ukraine. Han var i Vilnius tidligere på ugen, for at underskrive aftalen med sin litauiske kollega Arvydas Anusauskas.
– “Med denne krigsklare brigade tager vi lederansvar på NATO’s østlige flanke. Hastigheden af dette projekt viser tydeligt, at Tyskland har forstået de nye realiteter i sikkerhedssituationen,” siger Pistorius til nyhedsbureauet AP.
I marts i år sendte Tyskland de første 18 Leopard 2-kampvogne til Ukraine, efter meget politisk tovtrækkeri. I alt har Berlin lovet 80 Leopard 2, og 88 Leopard 1 kampvogne.
I dag, torsdag den 11. april, annoncerede Boris Pistorius en plan om, at strømline og omorganisere Tysklands militærkommando, som en del af bestræbelserne på at gøre de tyske væbnede styrker “krigsparate”.
I 2022 forpligtede forbundskansler Olof Scholz sig til at bringe de tyske forsvarsudgifter op på NATO-målet på to procent af bruttonationalproduktet. Han oprettede en øremærket budgetpost på 100 milliarder euro, til at modernisere Bundeswehr, ifølge Euronews.