Tavle

Flere hollandske politibetjente efterforskes for “anti-institutionel ekstremisme”, rapporterer NL Times.

Politiet i Holland efterforsker i øjeblikket flere politibetjente for anti-institutionel ekstremisme, bekræfter en talsmand over for NU.nl. De ansatte tror på konspirationsteorien om, at verden styres af en hemmelig “ond elite”.

Talsmanden kunne ikke sige, hvor mange politifolk der var under efterforskning. “Det skyldes, at de begreber, der falder ind under anti-institutionel ekstremisme, er ret brede,” siger han. “Og fordi der kan være flere handlingsforløb, som giver anledning til en efterforskning eller disciplinærsag.”

Politibetjente har ytringsfrihed. Men de skal også aflægge en embedsed, hvor de lover at være neutrale, når de bliver ansat i politiet. “Alle i Holland er frie til at tænke, hvad de vil. Politibetjente har også deres egne meninger, men i deres arbejde skal de være neutrale.” Eden lover loyalitet over for den hollandske konge, forfatningen og lovene. “Opførsel eller udtalelser, der strider mod dette, er ikke forenelige med at arbejde i politiet, heller ikke hvis man siger eller gør det i sin fritid.”

Den hollandske antiterrorkoordinator NCTV, efterretningstjenesten AIVD og politiet advarer om en voksende gruppe af mennesker, der betragter sig selv som “suveræne”. Folk i denne gruppe tror også på den “onde elite” og har en tendens til at vende ryggen til offentlige institutioner. De har også ofte mistillid til videnskaben og medierne.

Ifølge NCTV er antallet af “suveræne” ikke så stort, at de udgør en reel trussel, men det er ikke desto mindre bekymrende, at deres antal stiger. Offentlige institutioner som skattevæsenet, kommunerne og valgrådet har modtaget “tusindvis af breve fra borgere, som eftertrykkeligt forsøger at placere sig selv uden for samfundet”, står der i rapporten.

Aktionsgruppen Control Alt Delete, som bl.a. bekæmper politiets etniske profilering, finder det meget bemærkelsesværdigt, at politiet ikke kan oplyse, hvor mange af deres betjente der er mistænkt for anti-institutionel ekstremisme. “Tilsyneladende er højreekstreme synspunkter blevet så normaliserede, at politiet ikke selv anerkender dem,” siger organisationen til NU.nl.