Børnehaverne i Malmø melder ikke fra, når de opdager, at børn bliver udsat for æresfornærmelse. Dette rapporter SVT.
Årsagerne er blandt andet, at personalet er bange for trusler fra børnenes forældre, eller selv lever under den samme undertrykkelse og fastholder den.
Det viser en ny gennemgang, som Malmø by har foretaget. Nu raser både ledelsen og oppositionen i byen.
“Dette er ikke andet end en skandale”, kommenterer Linda Obiedzinski (M), der sidder i førskolebestyrelsen.
Allerede i 2019 og 2021 kom der rapporter, der viste, at der er et udbredt æresproblem i Malmøs skoler og børnehaver.
Den nye rapport fra 2024 viser, at problemerne ikke er forsvundet. Den retter også skarp kritik mod Arbejdsmarkeds- og Socialudvalget og Førskoleudvalget, som den mener ikke gør nok.
“Det er en stor fiasko, forvaltningen skal tænke sig om. Fra politisk side har vi været meget tydelige på, at det er prioriterede emner”, siger Sara Wettergren (V), kommunalbestyrelses medlem med ansvar for skole og uddannelse.
Når det kommer til æresundertrykkelse i førskolen, kan det ifølge en af de tidligere rapporter være, at børn af forskellige køn ikke må lege med hinanden, holde i hånden eller sove ved siden af hinanden. Drenge må ikke bære kjoler, når de spiller rollespil, og piger må ikke bære korte ærmer eller være barfodet, selvom det er varmt.
I løbet af januar-oktober 2023 modtog alle Malmøs børnehaver kun én bekymringsmelding vedrørende æresundertrykkelse, som avisen Sydsvenskan var den første til at rapportere om.
Årsagerne er blandt andet, at personalet er bange for vold eller trusler fra forældrene, eller at der vil blive udsendt anmeldelse om barnet. Men der er også medarbejdere, som selv fremmer såkaldte “æres-standarder” i børnehaven.
“Et eller andet sted står der, at de undlod at lære om æresfornærmelse for ikke at forstyrre personalet, der ikke er modne nok til at tage sagen til sig”, påpeger Linda Obiedzinski over for SVT.
“Vi arbejder aktivt med sagen. Mange føler, at det tilhører den private sfære. Men det er vores mission i børnehaven at arbejde med normer og værdier. Vi skal skabe en ændring i, hvordan man ser på problemer knyttet til ære”, siger Anna Karlfeldt, uddannelsesdirektør i førskoleforvaltningen.
Avisen Expressen har tidligere gennemgået 83 bekræftede tidligere medlemmer af Islamisk Stat (IS), der er vendt tilbage til Sverige fra Mellemøsten. Deres gennemgang viser, at 21 af dem, altså mere end hver fjerde, nu har job, hvor de har ansvar for børn, unge og socialt udsatte.
“Der er altid job at finde i førskole”, siger enken efter en højtstående IS-terrorist, som blev barnepige ved sin tilbagevenden til Sverige. I flere tilfælde er IS-hjemvendte blevet ansat kort efter ankomsten fra Syrien, hvor de muligvis har boet i terrororganisationen i flere år.
https://www.document.no/2024/01/24/aerekriminalitet-er-blitt-hverdagskriminalitet-i-norge/
Køb Hege Storhaugs bog “Islam. Den 11. plage” fra Document Forlag her!