Nyt

Voldsudsatte kvinder, der venter på svar om familiesammenføring, har i virkeligheden to valg: blive hos voldsmanden eller forlade deres mand og risikere at blive sendt tilbage til deres hjemland.

– Disse kvinder træffer velovervejede og rationelle valg, og nogle beslutter, at det bedste er at blive i det voldelige samliv, indtil de får opholdstilladelse, fortæller Kari Hurum, enhedsleder i Caritas ressourcecenter, til Klassekampen.

Hjælpeorganisationen Caritas møder kvinder, der er udsat for vold, efter at de er flyttet til Norge for at bo sammen med deres mand. Hvis de forlader manden, mens de venter på svar på ansøgningen om familiesammenføring, risikerer de at blive ulovligt i Norge og blive sendt tilbage til deres hjemland.

At skulle forlade det land, hvor honning-potten er dyb, sød og meget naiv, er ikke en mulighed for mange af disse kvinder. Så vil de hellere lade sig slå af deres mand.

Her er nogle tal:

  • Hvert fjerde mord i Norge er partnerdrab. I 2024 er flere kvinder blevet dræbt af partnere eller tidligere partnere.
  • Seks ud af ti, der besøgte et krisecenter i 2022, havde indvandrerbaggrund.

Personer, der er udsat for overgreb fra en samlever eller ægtefælle, kan søge om selvstændig opholdstilladelse i Norge. Et af kravene er dog, at du har eller har haft lovligt ophold i landet.

Det har mange indvandrerkvinder ikke.

Caritas har en hjælpetjeneste til voldsramte kvinder med indvandrerbaggrund. I 2023 indgik de også et samarbejde med Oslo Krisecenter og oplevede en tredobling af kvinder, der benyttede sig af tilbuddet.

– Især de, der ikke taler norsk, har et stort behov for hjælp efter deres ophold på krisecenteret. De skal finde bolig, men de har ingen penge. Så skal de finde et arbejde, men de taler ikke norsk. Og så skal de lære norsk, men de har ikke penge til norskkurset, siger Hurum.