Tavle

Portugisiske konservative og woke-skeptikere vandt en betydelig sejr, da præsident Marcelo Rebelo de Sousa i sidste øjeblik nedlagde veto mod en pakke af love, der ville have givet folk mulighed for at vælge deres eget køn og tillade forældre at vælge “kønsneutrale” navne til deres børn. Dette har alarmeret den portugisiske venstrefløj, som har meningsmålingerne imod sig forud for parlamentsvalget den 10. marts.

Kønsideologi

Den portugisiske venstrefløj har travlt op til parlamentsvalget. Det Nationalkonservative Parti Chega! vil sandsynligvis blive det næststørste i Nationalforsamlingen.

Nu forsøger socialisterne at bruge deres smuldrende parlamentariske flertal til at presse en række lovforslag igennem, der er baseret på “kønsideologi”, inden timeglasset løber ud.

Den nye lov, godkendt af parlamentet, ville ha tilladt biologiske mænd at registrere traditionelle kvindenavne og omvendt. Et andet lovforslag – om “selvbestemt kønsidentitet” – ville åbne for blandede badeværelser og omklædningsrum for skolebørn.

Imod folkets vilje

Forslagene har mødt stor modstand. Et opråb samlede mere end 50.000 underskrifter mod dem på få uger.

Med præsidentens veto skal lovforslagene vente til efter valget, som det højreorienterede parti formentlig vinder.

– Præsidenten promoverer den yderste højrefløjs dagsorden

Venstrefløjen er forfærdet over vetoretten. En af de mest åbenhjertige woke fortalere, socialisten Isabel Moreira, finder det uhyggeligt, at præsidenten “legitimerer” forestillingen om, at rettigheder for transseksuelle er “en trussel”, og at han dermed fremmer dagsordenen for “det ekstreme højre”.

Lærere, skoler og konservative åndede lettet op efter præsidentens veto. Thereza Ameal, der startede underskriftskampagnen, roser præsidenten for at lytte til det portugisiske folk.

Præsidentembedet

Portugals statsoverhoved er præsidenten, der vælges for fem år, mens premierministeren og regeringen har den udøvende myndighed. Regeringen er baseret på og er ansvarlig over for parlamentet, som vælges for fire år.

Præsidenten har ingen direkte udøvende magt. Hans position er svækket noget siden 1970’erne, men han er mere end en ceremoniel figur. Det er ham, der udnævner premierministeren, og han kan nedlægge veto eller sende nye love til revision i forfatningsdomstolen.

Præsident de Sousa er en praktiserende katolik. Han har tidligere stoppet flere forsøg på at åbne for assisteret selvmord.