Tavle

Læge og professor Chris van Tulleken mener, at læskedrikke med kunstigt sødstof har en række sundheds-skadelige virkninger.

Nordmænd er storforbrugere af “sukkerfri” læskedrikke. Salget har været stigende de seneste år. Tal fra Bryghus- og drikkevareforeningen viser, at i 2023 var 65 procent af alle læskedrikke, der blev solgt i Norge, såkaldte “sukkerfrie”.

– Vi er “sukkerfri” nation nummer et. Jeg har ikke hørt om nogen, der kan sammenlignes, siger Ringnes kommunikationschef Nicolay Bruusgaard.

Udviklingen bekymrer Chris van Tulleken. Han er en britisk læge og professor, med en ph.d. i molekylær virologi, og har været involveret i emnet ultra-processing i mange år.

Van Tulleken siger, at når man får noget sødt på tungen, forventer kroppen rigtig sukker. Når sukkeret ikke kommer, er der misforhold i kroppens fysiologiske forventninger. Det påvirker blod-sukkeret og skaber en stress-reaktion i kroppen, hævder han.

Lægen siger, at der er flere undersøgelser, der tyder på, at det at drikke kunstige sødestoffer øger præferencen for andre søde fødevarer.

– Der er også forskning, der tyder på, at drikker man meget fosforsyre, kan det påvirke skelettet. Kroppen tager affære for at neutralisere blod-gennemstrømningen. For at gøre det bruger den calcium. Så det tager stort set calcium fra knogler i kroppen. Det betyder, at man tisser ud af sit eget skelet, siger han.

Van Tulleken understreger, at dette er en særlig risiko for kvinder, der er i risiko-zonen for osteoporose (knogleskøre).

Lægen mener, at læskedrikke skal have store advarselsskilte på sig, og at de absolut ikke bør drikkes af børn.

– Hvis der kun er én ting, der bør gøres for at forbedre kosten i vores samfund, så er det kun at lade børn drikke mælk og vand. Hvis alle gjorde det, ville det skabe enorme sundhedsmæssige fordele på verdensplan. Det er det mest effektive sundhedstræk, vi kan foretage, siger van Tulleken.

 

Køb “Dumhedens anatomi” af Olavus Norvegicus! Køb e-bogen her.