Frankrig forsøger at begrænse islamisk radikalisering. Fra begyndelsen af 2024 har imamer uddannet i og/eller finansieret af andre lande, fået forbud mod at arbejde i Frankrigs 2.900 moskeer.
Tre hovedeksportører af imamer
Imamer, der er uddannet i og finansieret af andre lande, inklusive dem, der allerede var i Frankrig før 1. januar, skal forlade landet senest 1. april 2024.
Det skriver den franske indenrigsminister Gérald Darmanin i et brev til de lande, der hovedsageligt er ramt – det drejer sig primært om de tre vigtigste eksportører af islamiske religiøse ledere: Algeriet, Tyrkiet og Marokko .
En dagsorden, der kunne true samfundet
For at forhindre spredningen af en politisk og ideologisk dagsorden, der kan true sikkerhed og social samhørighed, bør ingen imam kunne praktisere i Frankrig, hvis han er uddannet i og/eller betalt af en fremmed stat.
300 udstationerede imamer, der allerede er i Frankrig, vil ikke kunne forblive der “under denne status efter 1. april”.
Den ønskede effekt?
Der rejses dog tvivl om effekten af forbuddet mod udstationerede “islamiske ambassadører”. Atlantico mener, at dette er endnu en foranstaltning, der kun er gyldig, så længe muslimer er i mindretal. Det løser ikke problemet islam, det er mindre vigtigt, hvem der betaler imamerne, end hvad de formidler:
– Den fundamentalistiske og patriarkalske islam importeres ikke længere, men produceres lokalt.
Muslimer føler sig ikke som en minoritet
– Dette løser ikke de problemer, islam skaber. Tværtimod risikerer det at forstærke spændingerne, hvor muslimer ikke længere føler, at de er en minoritet i nabolaget. De fremstiller Vesten som ansvarlig for problemerne, ikke islam, de ser hverken kritisk på deres religion eller overvejer at ændre den. De ser Frankrig som det land, der ikke tillader dem til at praktisere religionen på den rigtige måde og være gode muslimer. De mener, at det er Frankrig, der bør justere sine love, ikke dem.
Les imams nés et formes par la France defendent les mêmes valeurs, les mêmes principper et la même vision de la samfund où les hommes sont supérieurs aux femmes, les musulmans aux non musulmans, où la charia doit organisere la samfundet.
https://t.co/Gq6X1etNzk— Alphie2 (@Alphie2France) 15. januar 2024
Islamofobi
Marokko ser i dag ud til at være mindre påvirket af denne sag. Den sidste delegation af marokkanske imamer ankom til Frankrig i 2009. Marokko er det eneste land, der har underskrevet en aftale om uddannelse af imamer, der skal operere på fransk territorium.
Morocco World News skriver, at Darmamins beslutning om at stoppe udnævnelsen af udenlandske imamer er med til at fastholde en opfattelse af fransk islamofobi , især i lyset af Frankrigs kontroversielle forbud mod at bære hijab offentligt.
Køb billetter i dag til et læsermøde med Mikael Jalving i dag!