Tysklands kemiske industri, som er den tredjestørste industrisektor i landet, har på kun to år reduceret sin produktionsvolumen med hele 23 procent ifølge beregninger foretaget af Handelsblatt.
De kemiske fabrikker i landet forbereder sig på endnu værre tider, skriver den tyske erhvervs-avis, der bruger ordene “krybende afindustrialisering” om, hvad der sker med den kemiske industri i Tyskland.
Den svage økonomi og dyre energi lægger fortsat en stor byrde på kemivirksomhederne i landet.
I 2024 vil situationen i bedste fald kun stabilisere sig.
Men bekymringen gælder ikke kun på kort sigt:
Blandt de vigtigste ledere i den tyske kemiske industri er der stor skepsis for, at industrien igen vil nå produktionsmængderne fra 2021 i løbet af de næste par år. “Vi er midt i en dyb, lang dal,” siger Markus Steilemann, der er leder af brancheforeningen Verbands der Chemischen Industrie (VCI) og topchef i Covestro.
Analytikere ser ingen forbedring i sigte, medmindre enten Europa, USA eller Kina igen bliver et stærkt økonomisk lokomotiv. Men de hævder, at det ikke vil løse problemerne så længe energien i Tyskland forbliver klart dyrere end i USA eller Asien.
Sammen med den svage efterspørgsel vil det få konsekvenser for Tyskland som lokation for den kemiske industri.
Det viser sig, at de tyske kemivirksomheder nu er meget tilbageholdende med at investere indenlandsk.
En undersøgelse blandt VCI-medlemsvirksomheder peger på, at omkring 40 procent af de tyske kemivirksomheder vil reducere deres investeringer i Tyskland i 2024, og nogle virksomheder planlægger nedlukninger og afskedigelser, skriver Handelsblatt.
Den tyske industri er domineret af bilindustrien, den mekaniske, den kemiske og den elektriske industri – i nævnte rækkefølge. Et produktionsfald på 23 procent i den tredjevigtigste industri i landet risikerer at handle om noget, der hurtigt kan blive til alt andet end en “krybende” afindustrialisering.
Køb “Dumhedens anatomi” af Olavus Norvegicus! Køb e-bogen her.