Kapitalflugten fra Kina i fjerde kvartal er den værste nogensinde, og prognoserne for næste år siger, at den negative tendens vil fortsætte. Udenlandske virksomheder bliver ikke længere skræmt af myndighedernes bagvedliggende trusler. De vil ikke have så mange æg i den kinesiske kurv. Pandemien var et wake-up call.
Externe analytikere, der undersøgte data fra Kinas statslige valutaadministration, fastslog, at september oplevede kapitaludstrømninger på 49 milliarder dollars, det højeste siden investorer i Kina fikk panik med en overraskende valutadevaluering i 2015.
I november erkendte den kinesiske regering sit første kvartalsvise fald i udenlandske investeringer nogensinde. Nogle analytikere mente, at dette kunne være en midlertidig afmatning drevet af mere gunstige renter andre steder, mens andre så begyndelsen på en langsigtet tendens, hvor udenlandske virksomheder stopper med at geninvestere deres overskud i Kina.
Det forventes at fortsætte næste år. Institut for International Finans anslår, at udlændinge vil trække 65 milliarder dollars næste år, især fra obligationsmarkedet.
Kinesiske myndigheder har længe lagt pres på udenlandske virksomheder: Hvis de ønskede at vokse i Kina, var de nødt til at gøre, som myndighederne sagde. I silkehandsken var der en jernnæve, der overtalte de fleste. Nu virker trykket ikke længere. Udenlandske virksomheder var bange for pandemien. De ønsker ikke at blive spærret inde igen.
Denne ændring i “sentiment” inkluderer en voksende interesse for “de-risking” ved at flytte investeringer og produktionskapacitet ud af Kina. Wuhan-coronaviruspandemien og det kinesiske kommunistpartis periodiske undertrykkelse af erhvervslivet gjorde internationale investorer og virksomheder nervøse over at have for mange æg i den kinesiske kurv.
Det betydelige tempo af risikofrihed beskrevet af IIF-rapporten ødelægger Beijings bestræbelser på at true, intimidere og narre udenlandske virksomheder til at beholde deres penge i Kina. Arrogante kinesiske embedsmænd foregiver ofte, at de-risici er en miskrediteret idé, som ingen seriøst diskuterer længere, men den er meget reel og ser ud til at ske i et tempo langt ud over, hvad det kinesiske kommunistparti forventede.
The Economist skrev torsdag, at de har mistanke om, at myndighederne “koger bøgerne”, det vil sige spiller tallene et puds, og at økonomien er endnu værre stillet.