Norske Statkraft tjente 1,6 milliarder NOK ved at sælge halvdelen af sit havvindprojekt i Irland til Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Men gevinsten forsvinder hurtigt igen. De to partnere skal investere 40 milliarder norske kroner i Irland.
Sammen med den svage kronekurs bidrog gevinsten fra salget i Irland til et driftsresultat på NOK 18,5 milliarder før renter og skat (EBIT). Det er Statkrafts næstbedste kvartalsresultat nogensinde, men havvindinvesteringen fortsætter, ikke mindst i Irland.
Den administrerende direktør, Christian Rynning-Tønnesen, er kendt som ” Agenda Contributor ” i World Economic Forum (WEF), og han er opsat på alliancen med Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som er verdens største fondsforvalter inden for fornybar energi , især vindkraft. CIP er også i WEF-folden .
Sammen planlægger de to virksomheder at investere hele 40 milliarder NOK i Irland, primært i North Irish Sea Array (NISA)-projektet uden for Dublin, Meath og Louth.
– Partnerskabet med CIP viser vores værdiskabelsespotentiale inden for havvind og vores ambition om at få en industriel rolle i Irland og Nordsøen. Vi fortsætter med at udvikle vores projektportefølje og opbygge vores organisation for at understøtte vores ambitiøse vækststrategi for at udvikle den vedvarende energi, vi har brug for, både i Norge og internationalt, siger Rynning-Tønnesen.
Statkrafts ambition er at blive en førende global producent af vedvarende energi og vil bygge 2500-3000 MW årligt fra 2025. Dette vil stige til omkring 4000 MW årligt fra 2030. Størstedelen af nye investeringer vil være i landbaseret vindkraft, solenergi kraft og vandkraft. (Statkraft)
Offshorevind er ukontrollerbar
Statkraft, der selv hævder at være Europas største leverandør af fornybar energi, planlægger også fem projekter inden for vandkraft i Norge. Årsagen er ikke, at de ønsker, at norske forbrugere skal få billigere strøm, men at vindkraft skal have sin back-up, når vinden ikke blæser Statkrafts vej:
Statkraft planlægger at starte fem større elopgraderingsprojekter af vandkraft i Norge inden 2030 for at balancere den stigende mængde ureguleret strøm fra vindkraftproduktion. (Statkraft)
Høje elpriser og en svag kronekurs
– Høje elpriser, dog på et lavere niveau end sidste år, gav sammen med solid drift meget stærke resultater i elproduktionen. Værdiskabelsen i Markets er fortsat meget stærk, siger administrerende direktør Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.
Koncernens driftsindtægter er væsentligt påvirket af positive bidrag fra prisafdækning og valutaeffekter som følge af svækkelsen af kronen.
Driftsomkostningerne steg, primært drevet af det høje prisbidrag i Norge, devalueringen af kronen og et øget antal medarbejdere i overensstemmelse med virksomhedens vækststrategi. De underliggende omkostninger for anlæg i drift var stabile.
Nettofinansposter var negativt påvirket af en svagere krone, og efter skatteomkostninger på 10,4 milliarder NOK endte nettoresultatet på solide 10,9 milliarder NOK. (Statkraft)
Vandt sin første kontrakt
Tidligere på måneden vandt de to nye partnere deres første kontrakt på Irlands første offshore vindauktion.
Aftalen med de irske myndigheder sikrer prisen for strømmen fra en 500 MW havvindmøllepark i de første 20 år. Partnerne deltog i auktionen med havvindprojektet North Irish Sea Array (NISA) ud for Irlands østkyst. NISA var et af seks havvindprojekter, der deltog i konkurrencen efter at have fået tildelt et område i december sidste år.
– At få succes i Irlands første offshore vindauktion er en stor begivenhed. Samtidig er det et bevis på, at vi har den nødvendige ekspertise. Gennem dette projekt kan vi opbygge yderligere erfaringer og ruste os til at tage del i udviklingen af Sørlige Nordsjø II, Utsira Nord og nye indkaldelser af forslag, der kommer i Norge, siger David Flood, direktør for havvind hos Statkraft.
Fortsatt sterke resultater i første kvartal 2023 (Pressemelding Statkraft)
Statkraft sikret 500 MW i Irlands første havvindauksjon (Pressemelding – Statkraft)
Les også:
Klimadrømmer koster: Equinor stanser flytende havvind på Trollfeltet
Svensk vindkraft-slakt: – En grønn boble som kommer til å sprekke