Kommentar

Kinas kommunistparti har en cyberhær som kan sno opinionen med påvirkning og censur og den blev mobiliseret for fuld kraft da Beijing var ved at miste kontrollen over “narrativet” om koronaen. Narrativet er vigtigere end menneskeliv. For kommunister har kontrol med folks hoveder altid været det vigtigste.

Da doktor Li Wenliang døde 7. februar og udløste en bølge af sympati på nettet i Kina, slog kommunistpartiet alle bremser i. ProPublica og New York Times har fået fat i en hackerrapport om cyberkrigen, som Beijing startede.

Når man læser om målene kommunistpartiet satte sig, kan man sammenligne med vestlige lederes respons: Beijing ønskede ikke at pandemien skulle virke for farlig. Det gjaldt om at dæmpe indtrykket. Samtidig måtte myndighedernes kontrol over situationen fremhæves.

Det stik modsatte karakteriserer vestlige ledere: Situationen kan næsten ikke males i for mørke farver. Sådan kan drakoniske tiltag retfærdiggøres. At befolkningens samfundssind brydes ned, synes ikke at være en omkostning man anser for vigtig.

Beijing var bange for at udløse panik. Samtidig var de handlingslammet mindst en uge i januar.

Kinesiske embedsmænd kan også have været bekymrede over at udløse panikThe Associated Press reported rapporterede Associated Press i april. Avisen bemærker, at kinesiske ledere ikke handlede i løbet af en seks-dages periode i januar – mellem den dag de indså, at de stod over for en pandemi og den dag, de informerede offentligheden – selvom hundreder af inficerede mennesker dukkede op på hospitalerne i løbet af de mellemliggende dage.

På samme tid slog Trump-administrationen alarm. Senatet blev indkaldt til et møde bag lukkede døre 24. januar. Men bare 14 senatorer mødte op. De andre var optaget af rigsretssagen mod præsidenten. Anti-Trump-medierne har anklaget Trump for ikke at blæse vagt i gevær, og har ikke godtaget begrundelsen om at man ikke ville udløse panik. Da alvoren gik op for dem, brugte de frygt som våben mod Trump. Covid var deres vigtigste kort i valgkampen.

Mens DR taler USA’s evne til at forsvare sig mod cyberangreb ned, og Rusland igen hidses op, forties Kinas evne til cyberkrig.

ProPublica og Times citerer et universitet i Californien i Berkeley-professor, der hævder, at Kinas propaganda- og censuroperation er uden sidestykke i nogen anden nation i verden.

“Dette er en kæmpe ting,” fortalte Xiao Qiang, forsker ved UC Berkeleys School of Information om konsekvenserne. “Intet andet land har det.”

Xi Jinping

Det skal have været Xi Jinping selv, som skabte cyberhæren i 2014.

The report credits Chinese President Xi Jinping with launching the operation, called the Cyberspace Administration of China (CAC), in 2014.

Regimet var bange for at Wenliangs død kunne udløse en sommerfugleeffekt. Der udgik derfor ordre om at hans død ikke skulle nævnes. I stedet ansatte man en “troll”, som skulle styre samtalen i andre retninger.

Sådan har også DR´s dækning været under hele pandemien: Ingen diskussion om smitteværnstiltagene, ingen fri diskussion om medicin som hydrocyklorokin, systematisk nedrakning af Trump og messen om hvor mange som er smittede og døde i USA. Uden at nævne at lockdown i Demokratiske stater ødelægger økonomien.

Dette har været en øvelse i misinformation, hvor aktører som faktisk.no fungerer som støttespiller.

Det er måske ikke så rart at Beijing ikke er blevet kritiseret, for mediernes rapportering minder om kommunistregimets. Det er kontrol over hele linjen.

Vi ved at mange læger har været skeptiske overfor lockdown-proceduren. Men de, der har turdet lufte deres tanker, har haft bevisbyrden.

Den kinesiske regering beordrede også sikkerhedspersonalet til at lukke munden på kommentatorer, hvis synspunkter ikke var i overensstemmelse med regeringens synspunkter, ifølge rapporten. according to the report.

Kina eller Danmark?

Når man læser om Kinas fremgangsmåde griber man sig i at tænke: Men gælder dette ikke også vore samfund?

De lækkede dokumenter foreslog en massiv indsættelse af både mennesker og teknologi – “og formodentlig rigtig mange penge” – for at kontrollere fortællingen, siger rapporten.

Men der, hvor regimet styrer alt for at kunne beholde magten, giver politikken i vestlige samfund som resultat at samfundet svækkes.

Der, hvor kinesiske medier får besked om ord de skal undgå, har vore medier systematisk hidset stemningen op ved at rapportere hvert eneste dødsfald.

Dokumenterne indeholder instruktioner om, hvilke ord man skal undgå at bruge i overskrifter, såsom “uhelbredelig” og “dødelig”, og hvordan man undgår at bruge ordet “lockdown” i rejsevejledninger.

Mens Kina har skaffede sig kontrol, har vestlige ledere sørget for at de mest brændbare spørgsmål ikke er blevet stillet: Hvorfor slap Beijing virusset løs på verden?

Beijing kan kun tolke det som svaghed.

I stedet har verden købt smitteværnsudstyr fra landet som slap virusset løs. Der er ingen som reagerer på at Kina tjener sig rige på en pandemi landet selv har ansvaret for.

Selvfølgelig følger Beijing med på Vestens respons. De ser at vestlige ledere mangler handlekraft og vilje. De ser at Vesten mangler vilje til at forsvare sig.

Nu har Beijing fået indsat en præsident, som det har i lommen. Selv en kinesisk spion, placeret helt i toppen af det Demokratiske parti, udløser ingen indignation andet end hos nogen få.

Demokraterne er mere optaget af mundbind.

 

 

China used internet troll ‘army’ to shape coronavirus narrative: report