Retorikprofessor Christian Kock; Foto: Youtube
“Vi skal altid være agtpågivende over for, hvad vi får ‘med i pakken’, når vi overtager udtryk og sprogbrug.”, lyder fra fra retorikprofessor Christian Kock, og her har han så afgjort en pointe. Når han kritiserer den danske statsminister for at tale om ‘danskerne’ og ikke befolkningen eller menneskeheden, så kan det bunde i sammes antipati for nationalstaten. Det har intet med videnskabelighed at gøre, men handler om ideologiske præferencer.
En historie fra Berlingske – Mette Frederiksens historiske taler imponerer professor i retorik – men én ting skal hun passe på med (kræver login; 22. marts 2020)
“… Christian Kock mener ikke, at tiden lige nu er inde til at finde hår i suppen, men han mener alligevel, at regeringen, når krisen er overstået, kunne tage brugen af ordet ‘danskerne’ op til debat.
‘Det her drejer sig ikke om, at vi er danskere. Vi er alle sammen mennesker, og den her trussel bevæger sig på tværs af landegrænser,’ siger professoren.
Igen bør man ifølge Christian Kock gøre det modsatte af, hvad Donald Trump gør, når han opbygger en antikinesisk og en antieuropæisk fortælling om coronavirussens spredning.
‘Jeg synes, det er en lidt problematisk kurs, man har valgt, når man taler om ‘danskerne’ i stedet for ‘befolkningen’. Der er en hel del mennesker i landet, som ikke er danskere, men som er her alligevel, og som er nøjagtigt lige så udsatte og bekymrede.’
Men er det ikke meget effektivt at tale om ‘danskerne’, når man bruger en retorik, der handler om, at vi skal stå sammen?
‘Det er nok effektivt over for rigtigt mange, som føler, at vi som nation står over for det her problem, men jeg tror også, at en bivirkning kan være, at nogle føler sig en smule udgrænsede.’”
“‘Mere problematisk bliver det,’ siger retorikprofessor Christian Koch, ‘hvis de udtryk, autoriteterne bruger, samtidig får kontroversielle synsmåder og ideologier til at glide uset ind i sproget og præge vor tankegang.’ Han nævner USA’s præsident Donald Trump, der insisterer på at kalde virussen ‘the chinese virus’, hvilket smitter af på mange amerikanere. ‘Vi skal altid være agtpågivende over for, hvad vi får ‘med i pakken’, når vi overtager udtryk og sprogbrug.’.” (Dagbladet Information, 27. marts 2020)