Nyt

Kommunisterne tog den lange vej gennem institutionerne, og det undrer ikke at lægesønnen fra Risskov blev aktiv i Danmarks Kommunistiske Ungdom. Raceadskillelse i sydstaterne motiverede ham politisk, og det er værd at huske på, når han en menneskealder senere som direktør for Sundhedsstyrelsen undsiger grænselukning. Portræt af mediedarlingen hos Altinget – Ekskommunisten og elitelægen, der blev coronageneral.

“Havde man kendt den fem-ti-årige Søren Brostrøm i velhaverghettoen Risskov i det nordlige Aarhus, havde man ikke set den kommende øverste general for sundhedsvæsenet.

Godt nok var begge forældrene læger – moderen var børnelæge, og faderen kræftforsker – men det var ikke en dreng, der søgte en fremtrædende rolle. … Da Søren var 11 år, døde faderen, og et par år efter, i 1978, flyttede han med sin bror og mor til byen Mobile i den amerikanske sydstat Alabama som et led i morens lægeuddannelse.

Byen var ramt af økonomisk forfald i 1970’erne med virksomhedslukninger og arbejdsløshed. Og spændingerne mellem sorte og hvide dirrede stadig i staten, der var epicenter for raceoptøjerne i årtiet før. …

‘Byen var helt tydelig raceopdelt, og sorte og hvide boede og levede meget adskilt. Der var kæmpe forskelle på rig og fattig. Det var helt tydeligt, at hvide her følte sig bedre bare ud fra deres hudfarve og sociale status. Det gjorde et stort indtryk på os,” fortæller Peter Brostrøm.

‘Sørens sociale og politiske bevidsthed blev vakt med oplevelserne i USA,’ husker Peter Brostrøm…

Søren Brostrøms bevæggrund for at vælge Sundhedsstyrelsen er formentlig den samme, som for at han også en overgang var international sekretær i Danmarks Kommunistiske Ungdom, hvor der ikke var unormalt, at den kulturelle elite engagerede sig dengang i 1970’erne og 1980’erne. Søren Brostrøm vil gøre en forskel og forandre verden til det bedre. Og til det skal man bruge magt – eller i hvert fald indflydelse.

Den kommunistiske vej viste sig som en blindgyde. Men i ungdomspolitikken mødte han ungdomspolitikere, som i de seneste år har været centrale ministre. Folk, som han igen senere skulle støde ind i.”

(Søren Brostrøm i K.N. Nielsen, 2011: Go West – Ungkommunister fra Sovjetunionen og Østeuropa…)

“… I sidste nummer af Socialistisk Arbejderavis har I tolket oplæggene til DKUs landsmøde i retning af, at vi har aflyst klassekampen. Og der synes jeg virkeligt, at I går galt i skoven. … Vi prøver her fra oktober at lave et tre-måneders seminar i Moskva sammen med SFU, hvor vi netop prøver at gå i kødet på, hvad er socialisme. Er der socialisme ovre øst på?” (Søren Brostrøm, Socialistisk Arbejderavis, september 1989)