Kopierede/fra hoften

Danmarks statsminister, Mette Fredriksen (S). Foto: regeringen.dk

Danmarks tiltag mod corona-virussets virkninger har en helt anden kraft end den norske regerings. Socialdemokratiske Mette Fredriksen og Danmark giver en hjælpepakke på 181 mia. norske kroner til erhvervslivet. Den norske regering, ledet af Højre, har kun ord at komme med.

Den danske regering fremlagde sine krisetiltag omtrent samtidig med den norske regering. Forskellene i ord og handling er enorme:

Hjælpepakke til danske virksomheder: Giver hjælpende hånd på 125 milliarder (DR)

 

Dette er noget helt andet end de halvkvædede viser Erna Solberg og Jan Tore Sanner havde at komme med. I tillæg til at tiltagene kommer for sent, er for vage og utilstrækkelige, som blandt andet den tidligere epidemioverlæge ved Ullevål sygehus påpegede i en kronikk i Aftenposten mandag, overser de helt, hvad den danske regering har indset. Næringslivet bløder, og hvis ikke de får hjælp til at overleve, kan de økonomiske følgevirkninger blive værre end de helbredsmæssige.

 

Urealistiske tiltag for næringslivet

Hvad de norske tiltag vil koste, er det ikke muligt at forstå. I sin redegørelse til Stortinget tirsdag, lovede finansminister Jan Tore Sanner at virksomheder med underskud skal få det lettere. Virksomheder med underskud skal få lov til at ”afskrive” tab som en følge af coronaen, i tidligere års overskud. Hans ordvalg er ikke betryggende.

Hvordan dette kan virke hurtigt og effektivt kan han heller ikke svare på.  Skal man tage dette alvorligt, må virksomheder først have oparbejdet et underskud. Det fastsættes normalt ved regnskabsårets afslutning, for de aller fleste norske virksomheder pr. 31.12.  Virksomheder med underskud pr 31.12.2019 kan ikke modregne pga. coronaen.  Næste anledning til at fastsætte et negativt resultat er 32.12.2020, og da har vi mest sandsynligt overstået udbruddet og der vil derfor ikke være grundlag for Sanners tiltag.

Så til den praktiske gennemføring. Hvis dette skal skabe såre tiltrængt likviditet til virksomhederne for at undgå konkurs, vil denne skulle komme fra allerede tidligere indbetalt skat. Det betyder at virksomhederne må skattelignes på ny når underskuddet kan fastslås. Den del af indbetalt skat, som kan gemmes til senere (bemærk udtrykket) års underskud skal fastsættes og på et tidspunkt betales tilbage. I en normalsituation ville det betyde omtrent et halvt år. Her vil skattevæsenet skulle bruge et middel de p.t. ikke har.

Med forbehold om en rigtig finurlig løsning i ærmet hos Sanner er dette tiltag ren nonsens, i bedste fald lanceret for at købe sig tid.

Åben betalingsringene

Også når det gælder de helbredsmæssige farer, er Danmark i offensiven. Der tages nationale greb. Danskerne advarer mod smittefare i kollektivtrafikken, så et naturlig råd til de norske myndigheder må være at åbne betalingsringene.

Regeringen indfører begrænsninger i busser, tog og metro – indstiller fly fra ramte områder

Trafikudbydere skal sørge for, at passagerer ikke står for tæt. Det kan betyde, at der bliver brug for flere busser og tog i myldretiden.

Regeringen opfordrer rejsende til at overveje, om der er mulighed for at rejse uden for myldretiden ved eksempelvis at møde lidt tidligere eller senere på arbejdspladsen.

Metroselskabet i København oplyser, at man indsætter flere togsæt for derved at skabe bedre plads mellem passagererne.

DSB skriver på sin hjemmeside, at passagerer kan få refunderet billetter, hvis de ikke ønsker at rejse på grund af coronarisikoen. Det gælder også orange billetter, som normalt ikke kan refunderes. (DR)

Regeringen og de nationale sundhedsmyndigheder drives nu fra skanse til skanse. Sådan set sætter investoren Øystein Stray Spetalen ord på hvad mange føler:

– Erna Solberg viser mangel på lederskab, men Solberg-regeringen har vist total mangel på handlekraft. Jeg tror hun er færdig som statsminister inden seks måneder. (Finansavisen)