Arabisk er nu det største modersmål i flere børnehaver og i de fleste af Rønnebys forskoler, rapporterer Sveriges Radio. En rektor tøver med at kalde det et problem, det er en «udfordring», selv når der opstår konflikter.
– Ind imellem, når der opstår konflikter kan der blive problemer, det er måske nok en udfordring, siger Monica Berggren.
Berggren er rektor på Skogsgläntans Forskole, hvor majoriteten af børnene snakker arabisk. Dette faktum er blevet bemærket af Sveriges Radio, som tirsdag publicerede en lille notits om dette.
Stor sprogsegregation råder på forskolerne i det centrale Rønneby.
I seks af de ni forskoler, som findes i Rønneby centrum, har mellem 60- 89 procent af børnene et andet modersmål end svensk.
Segregationen beror på at nyankomne og familiesammenførte bliver bosat i visse få områder i kommunen. Ingela Berg er forskolechef i Rønneby kommune.
– De her forskoler ligger i tilslutning til de boligområder, hvor vi har de fleste nyankomne, siger Ingela Berg.
De, som arbejder på forskolen, har ind imellem svært ved at forstå børnene og at gøre sig forstået. Det ved Camilla Widerström, som er forskolelærer på Skogsgläntans Forskole.
– Så gælder det jo om at få hjælp af forældrene for at forstå hinanden bedre og kunne mødes.
Hvordan gør I så, for forældrene kan vel heller ikke svensk?
– Så får vi hjælp af nogle andre myndighedspersoner, som kan svensk lidt bedre. Vi har endda haft nye i job, som hjalp os med at sætte ord på hverdagen for børnene, siger Camilla Widerström. (SR)
Rønneby ligger i Blekinge len, i nærheden af Karlskrona, på den svenske sydkyst. Sagen er blottet for kritiske spørgsmål eller henvisninger, som kan bidrage til at sætte nyheden ind i en større sammenhæng. Journalist Trifa Abdulla kunne for eksempel have linket til en anden, halvt år gammel nyhedssag fra Sverige Radio.
Men også i den sag er det vanskeligt at se sammenhængen. For at finde mere af den slags må vi ty til Samnytt: