Kommentar

I foråret 2018 kan seerne på Danmarks Radio opleve barske anklager om regulær racisme hos dansk politi. Journalisterne spørger i to tv-programmer: “Er der racediskrimination i politiet?”

Spørgsmålet opstår ikke ud af ingenting. Det er den sorte aktivist Bwalya Sørensen, der står bag en væsentlig del af udsendelsen. Den afrikanske kvinde finder medvirkende migranter til DR’s tv-udsendelse, Bwalya Sørensen holder møder med dokumentarafdelingen i DR Byen, og hun ‘fodrer’ DR-journalisterne med grove fordomme om racisme i politiet.

Licensmidler og såkaldt ‘antiracistisk aktivisme’ blandes sammen på licensbetalernes regning – og danske politibetjente må stå for skud.

Danmarks Radio samarbejder med en af de mest kontroversielle migranter i samfundsdebatten, der råber ‘racist’ mod omtrent alt og alle. Senest er Bwalya Sørensen fremkommet med udokumenterbare nazi-anklager mod Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund.

Bwalya Sørensen leder den danske afdeling af ‘Black Lives Matter’, der oprindeligt er grundlagt i USA tilbage i 2013. I USA er der historisk store problemer med sortes kriminalitet, racisme og et til tider dårligt uddannet politikorps. Det har ført til mange episoder med uretfærdig politivold mod sorte i USA.

I Danmark er der på ingen måde forhold i politiet og samfundet, der minder om tilstandene i USA. Men Bwalya Sørensen – fra den danske afdeling – har stor interesse i at sprede de samme rygter om danske politifolk, som hendes forening oplever i USA. Det er hele grundlaget for hendes arbejde.

Derfor indgår Bwalya Sørensen og Black Lives Matter Denmark et tæt samarbejde med DR og stationens journalister i foråret 2017. Nu skal der racismeanklager på bordet mod danske politibetjente.

Bwalya Sørensen og hendes forening søger aktivt efter migranter i Danmark, der oplever “uretfærdigheder og diskrimination” fra politiets side. Den zambiske aktivist holder møder i DR Byen med Danmarks Radios journalister (se foto fra DR Byens receptionsområde), og her opdager de et særligt fællesskab:

“TÆNK at der er nogen (DR-journalister, red.) som undrer sig dybt over præcis de samme ting som os (Black Lives Matter, red.),” skriver Bwalya Sørensen på Facebook i oktober 2017.

DR’s journalister indgår et varmt samarbejde med ‘Black Lives Matter’ og lederen Bwalya Sørensen. Resultatet bliver to dokumentarudsendelser på DR2 i maj 2018, der hedder “Mørk og mistænkt” og “Betjentenes ord mod dit”. Grundløse racismeanklager regner ned over det danske politikorps fra Danmarks Radios side.

“På DR2 vil vi gerne gå i dybden med aktuelle emner og give danskerne ny indsigt i områder, vi ikke normalt har adgang til,” fortæller DR’s kanalchef Flemming Hedegaard om de tvivlsomme udsendelser. Samme DR-chef glemmer at fortælle, at de få medvirkende og deres fordomme om racisme stammer fra samarbejdet med den afrikanske aktivist Bwalya Sørensen.

Dansk politi afviser alle racismeanklager fra DR og Black Lives Matter:

“Jeg kan godt forstå, at det er rigtig ubehageligt, at man skal tale med politiet … når man bevæger sig rundt i et område, som er plaget af kriminalitet,” siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Politiet har ofte et højere aktivitetsniveau i boligområder med meget kriminalitet. Da specielt mellemøstlige og afrikanske migranter er langt mere kriminelle end danske borgere, må politiet fokusere deres indsats i indvandrerbydele. Det opfatter indvandrerne, DR og Bwalya Sørensen som regulær ‘racisme’.

Bwalya Sørensen er en omstridt figur, der ofte er taget i grundløse anklager om racisme og angreb på sorte i Danmark. Derfor er det meget kontroversielt, at DR samarbejder med hende.

Bwalya Sørensen har tidligere forsøgt at beskylde dansk politi for racisme. Da Københavns Politi i efteråret 2017 efterlyser en afrikansk voldtægtsmand med et foto i danske medier, koger Black Lives Matter over i falske anklager.

Bwalya Sørensen beskylder politiet for racisme, og den afrikanske gerningsmand er tæt på at undslippe. “Sort mand dømt og hængt ud,” skriver Bwalya Sørensen, og viser politiets efterlysningsfoto af gerningsmanden. Den pågældende afrikaner anholdes og dømmes i sidste ende for sexovergrebet på en ung kvinde.

I efteråret 2017 kommer Bwalya Sørensen med uhyrlige løgne i en Youtubevideo, der omhandler Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland. Bwalya Sørensen fortæller på engelsk, at danske borgere, der bor omkring udrejsecenteret, køber våben og er klar til at skyde migranterne. Det er ekstreme og falske anklager, som danske journalister ikke efterprøver. Bwalya Sørensen fortier ved samme lejlighed, at beboerne på udrejsecenteret er dømte pædofile, voldtægtsmænd og terrorister fra ofte muslimske lande.

Danmarks Radios journalister vælger at se bort fra disse kritisable hændelser og fortsætter ufortrødent samarbejdet med Bwalya Sørensen og hendes forening. I det journalistiske fagsprog hedder det at udøve meget ringe ‘kildekritik’. Man skal som ansvarsfuldt medie altid vurdere sine kontakters troværdighed.

Danmarks Radio har etableret et særdeles betænkeligt og fordækt samarbejde med den kontroversielle Bwalya Sørensen – uden at seerne får det at vide. Det hele bliver udsendt som såkaldte dokumentar- og nyhedsudsendelser til danskerne i maj 2018. Licensbetalerne får hele regningen.

Danmarks Radio har igen et KÆMPE forklaringsproblem.

Mere om Bwalya Sørensens løgne omkring Udrejsecenter Kærshovedgård her.

Se også
27-årig med adresse i AFA-kollektivet Bumzen idømt ‘et års ubetinget fængsel’ for ni bilafbrændinger