Mattias Tesfaye. Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported
S-regeringens nye udlændingepolitik markedsføres som ’sund fornuft’, men er ret beset en ophævelse af Løkke-regeringens symbolske paradigmeskifte. Enhver regering der tager flere kulturfjerne ind i landet, end der kommer ud, er en del af problemet, uanset hvordan saucen serveres. God kommentar af Mikkel Andersson på Berlingske.dk – Socialdemokratiets udlændingepolitiske ’sunde fornuft’ er flere ind og færre ud.
“Mere tvivlsomt er det, at regeringen har genindført en ordning om, at flygtninge i arbejde i mere end to år kan blive i landet. Det var den nuværende integrationsminister, Mattias Tesfaye, ellers tidligere stærkt imod; han kaldte ordningen for ‘den lidt mærkværdige og oversete bestemmelse’ og ønskede den afskaffet, fordi flygtninge ’selvfølgelig skal tilbage og bygge deres eget land op igen’.
Tesfaye har forklaret sig med, at antallet omfattet af ordningen sandsynligvis bliver lavt… Argumentet om, at antallet, som har været i arbejde i to år, er lavt, underminerer desuden en anden af hensigtserklæringerne i det berømte forståelsespapir, hvor det på side 15 fremgår, at regeringen vil arbejde for ‘at mennesker, uanset hvor kort eller lang tid de opholder sig i Danmark (…) kommer i beskæftigelse’.
Hvis regeringens egen politik lykkes, og folk kommer i arbejde, bliver resultatet altså, at langt flere vil blive omfattet af reglen om, at man ikke bliver hjemsendt. På den anden side: Hvis man skal tro Mattias Tesfayes udmeldinger om, at antallet, der ikke skal hjemsendes, bliver lavt, skal regeringens egen integrationspolitik være en fiasko. Det er sund fornuft af den mere paradoksale slags.
Oveni kommer regeringens erklæring om, at Danmark igen skal modtage kvoteflygtninge, hvilket alt andet lige vil føre til et øget antal flygtninge i Danmark. Bundlinjen er, at den sunde fornuft har udmøntet sig i et scenario, hvor regeringen både øger tilstrømningen og har indført en politik, som vil gøre det sværere at hjemsende flygtninge, når der er fred i hjemlandet. Kort sagt: Flere ind, færre ud.
Hvis man er radikal, kan den politik utvivlsomt udlægges som sund fornuft. Hvis man er nyslået socialdemokratisk vælger, der er hoppet fra blå blok i forvisning om, at Socialdemokratiet ville videreføre den hidtidige politik, tvivler jeg på, at svaret er det samme.”
Fra ‘Forståelsespapiret’: ‘En udlændingepolitik, der fremmer integrationen’; Grafik: UFM.dk