De etablerede partier vil gøre hvad som helst for at bevare status quo, men hvis ikke det er muligt at ændre den førte politik, så er demokrati ikke andet end et dække for det modsatte. Der har ikke været flertal for den førte udlændingepolitik i tredive år, men valgforsker Kasper Møller Hansen vil gøre det endnu sværere for nye partier, så de ikke bare manifesterer ‘en helt umiddelbar reaktion’. Fra Berlingske – Efter ‘kaotisk’ valg med 13 partier: Politiske veteraner vil gøre det sværere at komme på stemmesedlen.
“Opfordringen til at stramme reglerne står på ryggen af, at indsamlingen af vælgererklæringer er blevet gjort digital. Derfor er det, lyder argumentet, de facto blevet lettere – og det skal modsvares af et krav om flere underskrifter.
Venstres Bertel Haarder, der er Folketingets længst siddende medlem, mener, det er blevet ‘alt for nemt’ at komme på stemmesedlen. … Han foreslår, at man hæver kravet til 40.000 vælgererklæringer.
Venstres tidligere formand og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen er enig. Han mener, vi står med et ‘principielt problem’, som det er ‘vigtigt, at de gamle, etablerede partier tager fat på’.
‘Når du nu har en IT-løsning, er det en meget dramatisk lempelse af reglerne. Det har næppe været meningen, og jeg synes ikke, det skal være så let. Derfor er det noget, man skal se meget kritisk på,’ siger han:
‘Så er der nogen, der siger: ‘Det skal være vælgerne med deres sunde fornuft, som forhindrer folk i at komme ind – ikke regler og myndigheder’. Det er jeg bare ikke enig i. Jeg synes, der er nødt til at være et vist styr på det, så det ikke løber løbsk, som det gjorde denne gang,’ lyder det fra Uffe Ellemann-Jensen. …
På Christiansborg erklærer Venstres gruppeformand, Karen Ellemann, sig klar til at ændre reglerne…
‘20.000 underskrifter, som er kravet i dag, virker af lidt, når man ser den lethed, som der er i at indsamle underskrifter i det digitale system. Derfor synes jeg bare, at det er respekt for folkestyret at gøre noget ved det,’ siger hun.”
“Mange partier er ikke skidt, hvis folk vil have dem. Men mange partier er ikke godt, hvis de bare er en helt umiddelbar reaktion, så folk nogle måneder efter tænker: Hov, hvad var det lige, jeg fik skrevet under på der?” (Kasper Møller Hansen, professor)