“… man tror på ham, når han siger, at nu er det slut med den kriminelle løbebane”, skrev journalist Lone Hammer Sørensen om den drabssigtede afghaner i en artikel i Randers Amtsavis tilbage i 2012. Emnet var noget så eksotisk som et afstressningskursus for kriminelle og ‘kriminalitetstruede’ unge. Lang artikel set på Free Speech Blog – Danmark tilbød afstressningskursus til afghaner: Nu er han eftersøgt for knivdrab.
“Klokken er 21.28 onsdag aften i et industrikvarter i den jyske by Haverslev. Lige ved en McDonald’s fyldt med spisende gæster har Mohammed Omar Royeq et opgør med en mand. Alarmcentralen 112 modtager et opkald om det voldelige møde.
Politiet er fremme kort efter. Her finder de ved McDonald’s en død mand. Dræbt med koldt blod. Sporene er klare, og beviserne er overvældende, så politiet efterlyser straks den 24-årige asylimmigramt Mohammed Omar Royeq.
Mohammed Omar Royeq kom til Danmark omkring årtusindskiftet altså inden 11. september 2001 og den amerikanske invasion i Afghanistan. Mohammed Omar Royeq flygtede angiveligt fra islams totalitære styre med sin familie.
Den afghanske familie bliver budt velkommen til Danmark med både penge og bolig. Først bosætter familien sig i Hadsund, så i landsbyen Gassum og til sidst i Randers.
Men den danske gæstfrihed og økonomiske velstand bliver angiveligt for meget for familien, og de orker ikke at opdrage deres søn. Efter eget udsagn begynder Mohammed Omar Royeq at ryge hash og lave indbrud hos de skatteborgere, der betaler for den afghanske families ophold i Danmark. Senere bliver kriminaliteten endnu mere alvorlig, og Mohammed Omar Royeq begynder at røve tilfældige folk på åben gade.
Samfundet gør omtrent ingenting. For Mohammed Omar Royeq er under den kriminelle lavalder. Til sidst stikker Mohammed Omar Royeq en dreng ned med en kniv. Præcis som han gør det mange år senere ved McDonald’s i Haverslev.
Hvad er årsagen til denne alvorlige kriminalitet? Ifølge Mohammed Omar Royeq selv lider han af PTSD – posttraumatisk stresslidelse. En sygdom han skulle have pådraget sig i Afghanistan som barn.
Men Mohammed Omar Royeq kom til Danmark som 5-årig, og efter eget udsagn kan han ikke huske noget fra Afghanistan. Det fortæller han selv til Randers Amtsavis i 2012, hvor han bliver interviewet til avisen.
Alligevel slipper han afsted med at skyde alt på en diagnose. Samfundet hopper på limpinden, og den kriminelle løbebane fortsætter uforstyrret. I afmagt tilbyder Randers Kommune i 2012, at Mohammed Omar Royeq kan komme på et såkaldt ‘afstressningskursus’ i håb om, at de stopper Mohammed Omar Royeqs omfattende kriminalitet.
… Mohammed Omar Royeq valgte trods kommunens afstressningskursus at fortsætte sin kriminelle løbebane. Og i dag er Mohammed Omar Royeq på flugt fra politiet for overlagt drab.
Tilbage i juni 2012 udtaler den da 17-årige Mohammed Omar Royeq til Randers Amtsavis:
‘Jeg synes, at folk skal vide, at de ikke behøver møde mig med frygt længere. Jeg er ikke den dreng, der bruger vold som løsning længere. Jeg er kommet videre.’
Man skal i den grad ikke stole på alt, man læser i avisen!“