Mindst fire lande har sagt ja til at tage imod de migranter, som opholder sig på det tyske redningsskib Lifeline. Hvor skibet skal lægge til kaj er fortsat uklart.
234 flygtninge og migranter har været om bord på skibet siden de blev samlet op i Middelhavet torsdag i forrige uge. Italien har nægtet skibet at lægge til kaj, men tirsdag sagde Italiens statsminister Giuseppe Conte at de alligevel ville tage imod nogle af dem, som er om bord på Lifeline.
– Italien vil gøre sin del og tage imod nogle af migranterne, med håb om at andre europæiske lande gør det samme, hedder det i en udtalelse fra Conte.
Senere tirsdag oplyste Frankrigs præsident Emmanuel Macron, at seks EU-lande var blevet enige om at fordele flygtningene og migranterne imellem sig, men nævner kun Frankrig og Portugal.
Det tyske nyhedsbureau DPA fortæller, at lokale myndigheder i Berlin er åbne for at tage imod nogle af migranterne, men at de ikke kan bestemme dette uden tilladelse fra højere instans i Tyskland.
Forvirring
Både Macron og Conte har udtalt at Malta har sagt, at skibet kan lægge til kaj der, men dette er ikke blevet bekræftet af landets statsminister Joseph Muscat. I en udtalelse fra Muscat hedder det blot, at såfremt skibet lægger til kaj i hans land, vil besætningens handlinger blive efterforsket.
Den tyske organisation som driver skibet, Mission Lifeline, bekræfter på Twitter at der er forvirring om situationen.
– Vi fik en melding fra Malta klokken 18 om, at vi ikke får lov til at sejle ind i deres farvand. Vi kan derfor ikke bekræfte det, som er skrevet i medierne.
Kritiserer Lifeline
Macron rettede tirsdag en skarp kritik mod den tyske organisation og hævdede at alle regler blev brudt da de samlede de 234 op i Middelhavet, fordi den libyske kystvagt allerede var på vej.
– Vi kan ikke permanent godtage denne situation. Når alt kommer til alt så lægger vi alt til rette for menneskesmuglerne ved at reducere risikoen ved sørejsen, sagde Macron.
Italiens indenrigsminister Matteo Salvini har tidligere gjort det klart, at kun italienske fartøjer herefter vil få lov til at sætte flygtninge og migranter i land i Italien.
– Glubske skibe
I weekenden bad Salvini de organisationer, som har redningsfartøjer i Middelhavet om at lade være med at bjærge flygtninge og migranter i havsnød.
– Lad de libyske myndigheder gøre deres arbejde med redning, bjærgning og returnering, som de har gjort en tid, uden at de glubske NGO-skibe forstyrrer dem eller giver besvær, sagde Salvini.
Italien har tidligere allieret sig med libysk militær, som standser dem som forsøger at tage søvejen til Europa, og EU samarbejder med den libyske kystvagt.