Det er muligt at Vesteuropa vil blive splittet fra USA over Iran. Det er flere strømninger, der løber sammen.
En generel antiamerikanisme, først og fremmest på venstrefløjen, men også mere generelt i lande som Tyskland og Frankrig.
Den franske økonomiminister Bruno Le Maire udtalte sig meget skarpt fredag og benyttede ord som “vasalstat”.
“Skal vi acceptere at USA er verdens økonomiske vogter? Svaret er nej” sagde Le Maire til journalisterne.
”Skal vi acceptere at Europa bliver en handelsmæssig vasal?” Svaret er nej.
Europas løsrivelse fra USA under fransk banner er en gammel drøm. Taler Le Maire på vegne af Macron? Har Macrons tilnærmelse til Trump kun været et spil for galleriet?
En rådgiver for udenrigskommissær Federica Mogherini blev interviewet af BBC Newshour fredag. Hun nævnte alle de punkter, hvor Trump og Europa går hver sin vej:
Paris-aftalen, handelsaftaler, menneskerettigheder, Jerusalem, les: palæstinenserne, og nu Iran. Hun gik ind for en bred alliance med Iran og Rusland og Kina for at marginalisere USA.
Den britiske regering bad fredag om undskyldning for at have bidraget til at en libysk islamist blev kidnappet af CIA og ført til et hemmeligt sted i Thailand og siden udleveret til Gadaffi.
En ting er at Storbritannien beder om undskyldning, men måden det skete på, i fuld offentlighed, var samtidig et spark til USA. Theresa May præsterede at sige:
UK´s regering skulle meget tidligere have forstået nogle af de uacceptable handlinger hos vore internationale partnere, og vi fortryder dybt vores fejltagelse.
May vælger at genåbne uenigheden om USA’s rendition-program og forstærkede forhørsmetoder. Det sker samtidig som Gina Haspel bliver forhørt i Senatet om sin rolle i forhørsprogrammet, netop i Thailand.
Det er dybt urovækkende. Storbritannien skulle, efter alle solemærker at dømme, have behov for USA’s støtte overfor Bruxelles. I stedet giver briterne Trump den kolde skulder.
Også de nordiske lande følger i Merkel og Macrons fodspor:
»Det er en aftale, som betyder meget for Europas sikkerhed, for vi har en interesse i at løse konflikter frem for at eskalere dem.«
»Derfor bakker jeg fuldt op om de europæiske lederes afstandtagen til det amerikanske skridt og om fortsat EU-støtte til aftalen.«
»Den har allerede virket i den forstand, at samarbejdet også forretningsmæssigt er steget,« siger Lars Løkke Rasmussen.
Både den danske og den norske regering står for pragmatisme. Men pragmatisme uden en dybere forståelse kan føre galt af sted.