Kopierede/fra hoften

Det var én blandt eleverne, der filmede, idet læreren brugte ordet «negerbolle». Nu er læreren fritaget for arbejde, og tør ikke at gå udenfor sit hus, går det frem hos SVT. En retssag venter også muligvis på ham, da han er anmeldt for «hets mot folkgrupp».

Der skal have været en hidsig diskussion mellem lærer og elev, eftersom eleven indstændigt mente at læreren var en «racist». Ret forbavset blev læreren, der aldrig havde oplevet at blive kaldt noget lignende, og svarede så med at fortælle at hans datter har en somalier til kæreste– og(!) han er meget glad for at hans børnebørn vil blive søde «negerboller».

Altså en metafor, der på alle måder går på ham selv og hans egne, og på ingen måde var rettet mod nogen anden person eller gruppe, hvad enten positivt eller negativt. Men her var det altså positivt.

Men i Sverige, nærmere bestemt Falkenberg kommune er den mer almindelige opfatning at raseri er den rette respons på at læreren udtrykte glæde ved prospektet om at få børnebørn af blandet hudfarve.

Ikke tag mit ord for det, men se bare på reaktionen på SVT Nyheter Hallands artikel om sagen:

Verden udvikler sig og forhåbentlig udvikler vi os også.

Synet på kvinders stemmeret og retten til at være homoseksuel er to eksempler på, hvordan verden er blevet bedre, skriver Claudia T, og har dermed den mest populære kommentar.

Verden udvikler sig i deres optik i retning af at blive stadig mere sensitiv for og optaget af hudfarve. En skal tilkendes rettigheder for ens hudfarve på bakgrunn af offernarrativer. Dette offernarrativ fortæller altså de der lever som nogle af klodens mest privilegerede.

Læreren vælge desværre at beklage sig, og undskylde sig med at han voksede op på 60-tallet. Det mangler blot at han bekender sin iboende ondskab som hvid.

Hos Wikipedias ressource for ord, deres etymologi og betydninger, står «negerbolle» helt tydeligt opført som et synonym for «flødebolle». Sådanne kendsgerninger er åbenbart ikke stridens kerne.

Der er mørke sager de har i gang i Sverige, og man må nok sige at denne sag til det yderste illustrerer sir Roger Scrutons glimrende pointe, i hans essay (på dansk) om «oikofobi», nemlig hadet for ens eget.

SVT oplyser dessverre ikke om hvem, der har anmeldt læreren.

Billedet: Et klasserom / Ryan Stanton

Køb Hege Storhaugs bog her!