EU-kommissionen besluttede torsdag at stævne Ungarn, Polen og Tjekkiet for EU-domstolen for at nægte at acceptere EUs beslutning om at fordele kvoter af asylsøgere mellem EU-medlemmerne.
Kvoteordningen blev vedtaget for snart to år siden. Norge, som ikke var forpligtet til at tage imod en eneste af disse migranter, accepterede desuden frivilligt å tage imod 1500 af dem.
EU-kommissionen indledte en sag mod de tre lande allerede i juni. Nu sendes sagen videre til domstolen, bekræfter EU-kommissionens vicepræsident, Frans Timmermans.
– Vi er nu tvunget til at stævne Ungarn, Polen og Tjekkiet for retten, fordi de har nægtet at vise solidaritet med Grækenland og Italien og modtage asylsøgere derfra, sagde Timmermans på en pressekonference i Bruxelles.
Ville omfordele over 100.000
I efteråret 2015 besluttede EU-landene at indføre en obligatorisk kvoteordning for at aflaste Grækenland og Italien ved at omfordele godt 100.000 asylsøgere derfra og til andre lande. Ordningen var midlertidig og er nu afsluttet.
Tjekkiet, Polen og Ungarn blev alle pålagt obligatoriske kvoter, men Polen og Ungarn har ikke taget imod én eneste asylsøger via ordningen. Tjekkiet har kun taget imod tolv asylsøgere.
Ungarn og Slovakiet mente, at EU ikke havde myndighed til at tvinge et land til at tage imod migranter, og indklagede beslutningen for EU-domstolen, men tabte.
Hvis de tre lande taber i EU-domstolen, risikerer de store bøder.
– Tager hellere straffen
Polen lader sig imidlertid ikke skræmme:
– Det er værre at tage imod asylindvandrere end at rammes af straffen fra EU, sagde Polens indenrigsminister, Mariusz Błaszczak, i et interview med det statslige Radio Polen i maj.
Å give efter for kravet og åbne grænserne kom ikke på tale for Polen, sagde Błaszczak:
– Vi må ikke glemme, hvad der er sket i Vesteuropa. Der er terror nu en del af hverdagen i de større EU-lande. Husk, at det begyndte med ganske små grupper af muslimer, men i dag er de mange.
Kommissionens appel
EU-kommissionen appellerede også til medlemslandene om at prøve at overvinde modsætningerne mod den fælles asylpolitikken, hvor flere forslag er havnet i dødvande.
Det mest omstridte forslag, revideringen af den såkaldte Dublin-forordning, handler om, at EU-landene skal tage fælles ansvar og at alle skal tvinges til at tage imod asylsøgere, men på dette punkt er uenigheden stor.
Og her giver nu EU-kommissionen lidt efter og siger, at landene alene skal være tvunget til at tage imod asylsøgere i en masseflugt-situation. For eksempel, hvis der udbryder krig i et naboland, og mennesker flygter for livet.
– Så må alle stille op. Intet EU-land kan være være med på en badebillet, siger Timmermans.