Den tyske dommer Robert Seegmüller siger, at det tyske retsapparat er ved at segne under alle asyl-ankesagerne. Situationen er dramatisk for domstolene, siger han. -Vi er belastet til bristepunktet.
Allerede i januar i år advarede samme dommer om, hvad der var i vente. Et stort antal syrere begyndte at sagsøge staten for at får familiesammenføring. Og fordi sagsbehandlingen tog for lang tid.
I marts 2016 introducerede den tyske regering nye asyllove. De indeholdt en ny lov, som gav mange flygtninger fra Syrien midlertidig beskyttelse istedet for asyl. Den midlertidige beskyttelse gives til dem, som ikke kan anses for personligt forfulgt. Kun dem som er politisk forfulgt får asylstatus.
Tidligere fik syriske flygtninge særbehandling, der som oftest beds i asyl. Men det ændredes sig med den nye lov. Nu får de et års opholdstilladelse før de må søge igen. For asylmodtagere er denne periode tre år. Men den anden vigtige forskel var, at syriske flygtninge med midlertidig beskyttelse må vente to år, før de kan hente resten af familien til Tyskland.
Resultatet af denne omlægning er en strøm af klagesager, som skal føres for retten. Det er anturligvis tyskerne, som betaler for dette.
Dommer Seegmüller siger, at det ikke kan fortsætte på denne måde. Det er ikke nok dommere, nok personale, nok retslokaler eller nok IT-personel til at håndtere denne retslige tsunami.