Donald Trump bekendtgjorde kl. 21.30 dansk tid, at han trækker USA fra Paris-aftalen. Amerikanernes bedste er det, der vejer tungest, sagde Trump som lovede at indledenyeforhandlinger om en klimaaftle, der tjener amerikanske interesser.
Fra BBC lød det, at de ikke var sikre på, om Trump forstod Paris-aftalen.
Flere EU-lande sagde at det ikke var muligt at genforhandle Paris-aftalen som Trump siger.
Trumps hovedargument mod aftalen er, at det ville have resulteret i tab af 2,7 millioner arbejdspladser frem mod 2025, hvis USA skulle have levet op de forpligtelser aftalen lægger op til.
Trump mener også at aftalen stiller langt større krav til USA end til andre lande og hævder, at lande som Indien og Kina slipper alt for billigt. (NTB)
Ifølge Trump bryder USA med øjeblikkelig virkning forpligtelsen til at nedbringe udslip af skadelige klimagasser med mellem 26 og 28 procent fra 2005-niveau inden 2025, som tidligere præsident Barack Obama lovede. (NTB)
USA skærer også i bidragene til det grønne klimafond, som er industrilandenes bidrag til at finansiere klimatiltag i fattige lande. Det vil øge presset på de europæiske land, som må øge deres bidrag til fondet.(NTB)
Reaktionerne lod ikke vente på sig. Ledere stod frem på rad og række og fordømte eller beklagede Trumps beslutning.
Men det er ikke så svært at forstå hvad Trump mener, hvis man vil se på, hvad han har gjort. Han åbnet for at Keystone-ledningen mellem Canada og USA til en pris af fire milliarder dollar kan tages i brug, og olien begyndte at flyde denne uge.
Samtidig stod det klart, at USA nu pumper lige så meget olie som de aller største, Saudi-Arabien og Rusland: 9 millioner tønder om dagen og er i stand til at øge yderligere.
Trump sagde, at han var valgt til at varetage Pittsburghs interesser, ikke Paris’.
Det er politisk ukorrekt at forlade Paris-aftalen, men Trump har vist, at han ikke hænger sig i konventioner.
En ting er klimamålene, noget andet er politikken omkring aftalen. Hvis landene indenfor giver indtryk af, at de er ude efter at straffe USA, kan det slå kontra.
Frankrigs præsident Emmanuel Macron har talt med Donald Trump og sagt, at Parisaftalen ikke under nogen omstændigheder kan genforhandles.
Macron talte i telefon med Trump torsdag, kort tid efter, at Trump bekendtgjorde, at han trækker USA fra Parisaftalen.
Samtidig udstedte Frankrig, Tyskland og Italien en fælles udtalelse, der de understreger, at Parisaftalen ikke kan genforhandles. (NTB)
Endelig en politiker, der ikke har ladet sig rive med af den nyreligiøse bevægelse, som jeg kalder AlGorisme.
Hvis markronen og de øvrige tosser mener, at Parisaftalen ikke kan genforhandles, tvivler jeg på, at det får den gode Præsident Trump til at ligge vågen.