Offentlig lov og orden er blevet ord med en helt anden betydning. De er næsten blevet fremmedord. For det der udspiller sig er en opløsning af lov og orden slik vi kendte det. I stedet er det usikkerheden der råder, og en dyb uro i befolkningen.
I Norge blev en 42 år gammel ansat på en byggevareforretning i det lille sted Notodden sørvest for Oslo, halshugget på jobb, midt i julehandelen, af en kollega på 22 år. Der var mange vitner til udåden, både kunder og ansatte: En kunde fortæller at han så 22-åringen komme ud af forretningen med en blodig øks. Hvorpå han rolig tar op sin telefon og ringer. De ansatte fulgte efter ham og omringet ham indtil, ikke politiet, men brandvæsenet var på plads. Medierne er tavse om hvem gerningsmanden er. Til trods for alle vitner. De plejer ellers hurtig at opgive det om han var norsk.
Mandag eftermiddag blev en norsk kvinde på 48 og en somalisk-norsk dreng på 14 år fundet dræbt ved en skole i Kristiansand. Drabene skete i 16-tiden, tæt på en efterskole.
Billedet; Tobarnsmoren Tone Ilebekk (48) var ude og luftet hunden da hun blev dræbt. Medierne skriver at der ikke var nogen relation mellem hende og drengen, men glemmer at spørge om hun kan ha grebet ind.
Billedet: 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan gik på skole på en helt anden kant af byen. Han boede med sin mor og seks søsken. Oplysningerne om familien er sparsomme. Ingenting om faren. Drengen er født i Norge.
Drabene gør et voldsomst indtryk på lokalsamfundene. Men der findes ikke noget sprog for at beskrive det der sker. Normalt ville lokale ha en masse information om mennesker de kender, men i det multikulturelle samfund er der stor afstand mellem menneskene, og mange ting man ikke må si.
Der opstår et stort vakuum, et tomrum, og politiet får lagt en megen stor byrde på deres skuldre. De skal fortolke virkeligheden i stedet for politikerne.
Tendensen i hele Vest-Europa er at politiledelsen makker ret: Tilpasser sig politisk korrækthed. I varierende grad. Men det kan ikke politiet gøre. Da klarer de ikke deres arbejd. De er nødt for at forholde sig til virkeligheden.
Men de kan ikke si det højt. Derfor kan politiet i Kristiansand ikke vurdere om der er en forøget risiko for publikum efter at to mennesker er dræbt.
Den samme panik var mærkbar da en dansk politimand blev skudt i hovedet udenfor politistasjonen i Albertslund tirsdag morgen.
Det er en lovløshed der har vokst i lang tid der bliver mer omsiggribende. Drab gør noget med os mennesker. Vi fornemmer fare og er i stand til at se mønstre. Derfor får voldtægten og drabet på den unge legestudent Maria Ladenburger i Tyskland også stor opmærksomhed. Det er ikke tale om noget vanlig drab.
For the record tager vi med document.nos dækning af politiattentatet. Vi mærker at der er stor interesse for opløsningen af lov og orden, forståelig nok. Vi beder om forståelse for at det ikke altid lykkes os at oversætte fra det ene sprog til det andet. Informationen er viktigere.
Politimann skutt og skadet
av Felix
Tungt væpnet politi omringet politistasjonen i Albertslund vest for København etter at en politibetjent ble skutt tirsdag morgen. Politiet i hele Danmark ble satt i forhøyet beredskap.
Beredskapen ble ved 12-tiden trappet ned etter at en 26-årig mann ble anholdt for skuddepisoden som skjedde like utenfor politihuset klokken 8.20. Han er kjent av politiet og blir i morgen fremstilt i forhørsretten i Glostrup siktet for drapsforsøk.
Politibetjenten er skutt i hodet. Tilstanden hans er alvorlig, men legene vurderer ham umiddelbart utenfor livsfare, skriver Københavns Vestegns Politi i en pressemelding like før klokken 12. Alt tyder på at gjerningsmannen handlet alene og at “der er tale om en gal mands værk” .
Ekstra Bladet snakket tidligere med et vitne som så en ambulanse med politieskorte kjøre fra stedet.
– Der var en lægebil og en ambulance med en motorcykel foran og en politibil bagved. De kørte umiddelbart mod motorvejen, fortæller han.
Politiet gjorde alt de kunne for å holde uvedkommende på avstand fra politistasjonen. Politifolkene var svært opphissede.
– De råber af folk, og alle betjente har trukket enten pistol eller maskinpistol. De er meget oppe at køre, sa Ekstra Bladets utsendte.
“Vanvittige scener”
Tidligere justisminister Morten Bødskov (S) kommenterte på Twitter skuddepisoden i Albertslund, som han betegner som “vanvittige scener”. “Alt det bedste til såret politiansat, familie og kollegaer”, skriver han.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er rystet, uttaler han i en skriftlig kommentar:
– De mænd og kvinder, der hver dag går på arbejde for at passe på os alle, skal ikke leve i frygt, når de færdes rundt i Danmark.
– Mine tanker går til politimanden og hans pårørende – jeg kan ikke forestille mig, hvad de gennemgår disse timer. Mine tanker er også hos de ansatte på Politigården i Albertslund, der må være i chok oven på den brutale nedskydning af deres kollega.
Løkke Rasmussen opplyser at politibetjenten ble skutt på vei til arbeid.
Hevet beredskap
Rigspolitiet opplyste at beredskapen var forhøyet ved samtlige politistasjoner over hele landet, men den er altså nå trappet ned igjen.
– Det er helt rutinemæssigt, at der iværksættes øget bevogtning af politistationerne indtil situationen er mere klar, siger kommunicationschef, Anders Frandsen fra Rigspolitiet.
Opprustningen skjedde som en direkte konsekvens av skuddepisoden i Albertslund.
Ritzau oppsummerer de siste års skyteepisoder mot politifolk:
6. december 2016: En politimand ramt af skud i hovedet ved politistationen i Albertslund.
31. august 2016: To politifolk ramt af skud affyret af en mand fra hashmiljøet i Christiania. Den ene blev ramt i hovedet, den andet i benet.
15. februar 2015: To politifolk såret af skud affyret af Omar el-Hussein ved synagogen i København.
14. februar 2015: To politifolk såret af Omar el-Husseins skud ved Krudttønden i København.
6. januar 2013: En betjent fra PET ramt af skud under opgør med hashsmuglere i Ålbæk i Nordjylland.