Jeg tror ikke P1 har mange borgerlige lyttere, men skruer man det politiske filter på, så er det ofte underholdende. Det er ikke bare det der bliver fortalt, men også det mellem linjerne, og ikke mindst vinklen. Her kan hverken DR Nyheder eller TV2 Nyhederne være med. P1 er radiokanalen for Gabold, Bornedal, Brøgger – folk der føler sig hævet over den gennemsnitlige dansker.
To indslag fra P1 onsdag eftermiddag, illustrerer fint den ideologiske diskurs. Først et langt indslag om hvordan retsløsheden breder sig indvandrerghettoerne om Stockholm og Gøteborg. Politikerne har svigtede, lød det. Senere et indslag om Tjekkiet, hvor præsidenten nægter at tage muslimske flygtninge, da de efter hans mening ikke kan integreres. Vælgerne bakker op. De er radikaliserede…
Indslag i 16-Radioavisen om Sverige: Politiet er magtesløse, hele 53 områder er udenfor politiets kontrol. Politikerne har svigtede… (Mere: I, II)
Preben Lund, Radioavisen: Det svenske politi har store problemer med at udføre sit arbejde i et par større byer, og nu har ledelsen mistet tålmodigheden. Årsag og vurdering lige om lidt. … Politidirektør i Stockholm råber nu vagt i gevær, og årsagen er at en række sorte pletter omkring byerne Stockholm og Gøteborg viser at hverken politi eller ambulancefolk kan nærme sig uden skudsikker vest. Det er helle integrationsprocessen i Sverige der har slået fejl, lyder dommen fra en ekspert.
René Nielsen, P1: Når svenske ambulancer eller politibiler rykker ud i bestemt områder omkring Stockholm eller Gøteborg, er det med skudsikker vest på, eller i det mindste med eskorte. En rapport fra NOA, der er svensk politis nationale operative afdeling, afslører at kriminelle bander hærger i 53 områder, hvor de har overtaget kontrollen fra politiet, og angriber dem når de kommer. Vi er underbemandede, fortæller politiinspektør i Stockholm Lars Alvarsjö.
Lars Alvarsjö, politiinspektør: Sverige og andre nordiske lande har en meget lav politistyrke, så der skal ske en kraftpræstation. Vi skal have 10.000 flere betjente i Sverige.
René Nielsen: Hvis flere tusinde politifolk skal uddannes, så er der lang tid før en løsning er på vej. Indstil da, skal hverdagen bare reddes, siger Alvarsjö
Lars Alvarsjö: Det bliver jo ren brandslukning. Man skal lave særlige indsatser, men det hjælper jo ikke. Det kommer jo ikke til at løse problemet. Man har ladet det her gå for langt.
René Nielsen: Tænker du politisk?
Lars Alvarsjö: Ja!
Efter Radioavisen var der Orientering, og her kunne man høre en migrationsforsker forklare at indvandringen ikke kunne stoppes. Lidt senere…
Få flygtninge, men stor debat i Tjekkiet: Politikerne vil ikke have muslimske flygtninge, befolkningen bakker op, de er radikaliserede…
Vært: For nyligt der er der ankommet ti flygtninge fra Irak til Tjekket. De er de første af en gruppe på 153 der kommer til Tjekkiet i de kommende uger, og alle er kristne. Tjekkiets præsident Milos Zeman har sagt at muslimer ikke kan integreres i Vesteuropa. Præsidenten har flere gange ytret sig negativt om flygtninge, og hans popularitet er steget. Karin Larsen har set på Tjekkiet, hvor der ikke er ret mange flygtninge, men hvor reaktionen på flygtningestrømmen til Europa alligevel er stor.
Karin Larsen: Splinternye tal fra det statistiske kontor i Tjekkiet fortæller, at der sidste år var 1525 personer, der søgte asyl i Tjekkiet. Men de færreste kommer fra Syrien. I Tjekkiet ser flygtningesituationen meget anderledes ud. 45 procent af dem der søgte asyl kommer fra Ukraine, 9 procent kommer fra Syrien og 8 procent fra Cuba. Billedet af asylansøgere i Tjekket er hermed meget anderledes end i resten af Europa. Men det forhindrer ikke debatten i at køre i højt gear, siger politisk kommentator Jiri Pehe.
Generelt forsøger regeringen at skræmme potentielle asylansøgere til at blive væk, siger Pehe, der er direktør for New York Universitetet i Prag. … Chefen for det statistiske kontor siger da også, at flygtningesituationen slet ikke er dramatisk…
I debatten kan man godt høre menneskerettighedsgrupper fortælle, at flygtninge ikke skal udvælges efter religion, eller mulighed for at passe ind i lokalsamfundet, men kun efter om de har behov for beskyttelse ifølge konventioner og international lov, siger Pehe. Men de stemmer overdøves af andre stemmer, siger han. En meningsmåling i Tjekkiet viser at 65 procent af tjekkerne ikke ønsker at deres land skal modtage flygtninge fra krigszoner. Kigger man lidt baglæns i tiden og sammenligner tal, så kan man se at antallet af tjekkere der ikke ønsker flygtninge er stigende.
Miroslav Mares er professor ved Masaryk Universitet i Borno, og ekspert i radikalisering. Det er vigtigt at notere sig, at præsident Zeman får større og større opbakning. Opbakningen til ham nu er større end før det her begyndte, og opbakningen er steget i takt med hans negative ytringer om muslimer og flygtninge, siger Miroslav Mares.
… Radikaliseringen er ikke bare forbundet med de traditionelle ekstreme grupper, men bliver også dybere forbundet med mainstream-samfundet og mainstream-politik, siger Miroslav Mares. Desværre er jeg ikke særligt optimistisk ved den situation vi har lige nu. Vi har relativt set få asylansøgere, men trods det, sker der store ting i samfundet lige nu, mener Mares.
Åh hende Karin Larsen er en af de værste på P1 Orientering. Folk kan jo se, hvordan det foregår i muslimernes lande, hvem synes at ens eget land, skal udsættes for samme tankegang/behandling. Nej, i Østeuropa gruer de for, hvad EU kan finde på at udsætte dem for.
Hvad fanden, forsøger Tjekkiet at skræmme befolkningsgrupper fra at søge asyl?
Skal de så ikke stilles til regnskab i Brussel ligesom Danmark?